De koningin op bezoek in Gennep

Het is niet zo vaak gebeurd dat een koning of koningin in Gennep op bezoek was. Koningin Juliana bezocht Gennep in de 50-er jaren. Ik heb daarvan al eerder foto's laten zien in het verzamelalbum van de harmonie, waar we de harmonie èn de koningin bij het toenmalige Zonlichtheide zien (waar later de Augustinusstichting kwam aan de Heijenseweg) en recent met de foto van de kinderen met vlaggetjes voor de toenmalige burgemeesterswoning van Gilissen (nu villa Voss naast het stadhuis). Uit het foto-album van Harrie-Jan Metselaars en als voorproefje op wat nog komen gaat, nu een 3tal plaatjes van dat bezoek van de koningin.

De auto met Juliana achter het stadhuis. De bejaarden (en nonnetjes) kijken belangstellend toe. We zien oa burgemeester Gilissen en wethouder Peters

Kort berichtje tussendoor: ik was blij verrast te zien dat Magic op haar site nu ook gennep.nu vermeldt: Magic

Langer

Een paar mensen hebben me aangesproken op de "snelheid"van het jaaroverzicht van 2007. Daarom heb ik een 2e versie gemaakt, waar de onderschriften en foto's wat langer in beeld blijven. Het overzicht duurt daarom ruim 2 minuten langer. (de vorige versie blijft overigens toegankelijk via de knop een stukje lager)

Het jaaroverzicht 2007 (in een wat langere uitvoering)
Instructies voor de filmpjes: de filmpjes zijn gemaakt als wmv file (winmedia file). De filmpjes zouden in de meeste gevallen moeten opstarten, indien u er met de muis op klikt. Indien dit niet lukt, dan kunt u de filmpjes het beste op uw eigen computer downloaden en opslaan. Ga hiervoor op het filmpje staan en druk dan op de rechter-muisknop. U krijgt vervolgens een keuze-menu, waar u vervolgens kiest: "opslaan als". U kunt dan de plek op de computer kiezen, waar u de film opslaat en de film daarna rechtstreeks vanaf uw eigen computer opstarten. Voordeel is dat u op deze manier ook zelf een exemplaar van het filmpje heeft en kunt bewaren.

En binnenkort? Meer nieuwe (oude) foto's afkomstig van Harrie-Jan Metselaars en via Henk. Er zitten weer erg leuke foto's tussen.

Over kerst-inkopen (verkeersinfarcten) en Nachtmissen
korte impressie uit de Martinuskerk
van kerst-inkopen en verkeers-infarcten op het Wilhelminaplein

UILIG: Fons attenteerde me op bovenstaande ransuil bij hem in de tuin.

en een kerstgroet van de familie Peters: het Gezinskoor "Onder de Klokkenslag" op kerstavond St. Martinuskerk Gennep

Het Genneps Jaaroverzicht van 2007

Nog 2 tips: 1) wilt u de film op uw eigen harde schijf opslaan en daarna bv op een CD branden? Ga met uw muis boven het plaatje staan en druk op de rechter-muisknop. U ziet dan de mogelijkheid "doel opslaan als". Kies deze mogelijkheid en kies vervolgens de plaats(directory) op de harde schijf waar u de film wilt bewaren. 2) wilt u de film op het gehele scherm zien? Zodra de film begint, klik dan op de rechter muisknop en kies: "volledig scherm". Veel plezier. En aan Magic: ik vind het prima dat jullie deze compilatie op TV uitzenden (leuk voor mensen die geen internet hebben of kijken). Er is maar één voorwaarde en dat is dat er niet aan gesleuteld wordt! (dus ook incl titel en aftiteling). Ik heb overigens ook een AVI-file. Het zou daarnaast ook leuk zijn als www.gennep.nu nu eens onder de "links" van Magic vermeld zou worden, net zoals ik Magic wel vermeld (al 3 jaar!)

Gennep op zijn mooist

Ik heb u een aantal plaatjes van vandaag (22 dec 2007) beloofd. Gennep op zijn mooist. Druk op de appel voor dit foto-album. Ik hoop dat u de foto's ook mooi vindt.

En binnenkort: het beloofde jaar-overzicht 2007.

Schaatsen op de Siep

Wat niemand verwacht had.... Kan er in 2007 toch nog geschaatst worden in het Gennepse. Op de Siep natuurlijk. Nog niet veel mensen weten het blijkbaar, want het was niet druk. Een film-impressie van www.gennep.nu

Het is vandaag trouwens helemaal schitterend met de sneeuw berijpte bomen en struiken en dan die stralende zon. Iets dergelijks komt maar uiterst zelden voor. Mensen die van de fiets stappen en dan met de fiets aan de hand verder wandelen, omdat het zo mooi is. Auto's die langs de kant van de weg stoppen. En dat ondanks de drukte van het nog moeten doen van kerst-inkopen.

En natuurlijk heb ik (net als velen) ook weer foto's gemaakt. En zo ook Ton Peters. Die foto's zijn te zien via de button hier direkt onder. Veel plezier en misschien wel, veel schaatsplezier.

Kaarsjesavond 2007

Vanavond (vrijdag 21 dec) was dan de Kaarsjesavond 2007 op een feeëriek verlichte markt in Gennep. Het was weliswaar feeëriek, gezellig, maar erg koud. Zangkoor Sonoor uit Bergen, de fanfare van Heijen zorgden voor de muziek. Aan het begin verzorgde een kunstenaarscollectief olv Mirso mbv lichtkubussen een show.

Het vergde het uiterste van mijn spullen om zonder flits te fotograferen. Het is nu eenmaal erg donker op zo´n avond.

Maar om de sfeer vast te leggen en ook om de avond niet te verstoren met onnodig geflits, is het toch gelukt om zonder flits een reportage voor u te maken. Veel plezier. Daarnaast heb ik ook een kort filmverslag gemaakt, zodat u (achteraf) de sfeer kunt proeven.

(ook toegevoegd aan het webalbum Gennep2007

Foto-verslag
Film-impressie
Laatste nieuws: SMOG toch overstag!

En sluit aan bij LOGO (Magic). Het bestuur zal bestaan uit de bestaande 4 van LOGO aangevuld met de 3 van SMOG. Ik snap het weliswaar niet zo goed, want daar had SMOG toch bezwaar tegen(????), maar ja...(misschien ben ik daar te dom voor?). Helemaal onderaan deze blz kunt u het persbericht van SMOG van vandaag lezen. En straks volgt dan natuurlijk nog de reportage van de kaarsjesavond, die nèt achter de rug is.

Uitsneeuwende mist

Het weer zorgde vandaag voor bijzonder mooie taferelen. Het verschijnsel heet ook wel uitsneeuwende mist. Bij een hoge luchtvochtigheid en zeer lage temperaturen verschijnt er op oppervlakten, blaadjes en takjes rijp ofwel sneeuw, hetgeen bijzondere plaatjes oplevert. Marco Thijssen is er vandaag op uit getrokken met zijn canon 400D en heeft een impressie gemaakt met mooie plaatjes in de omgeving van Gennep.

Het album is via de foto links toegankelijk. Veel plezier. Ik heb overigens op vrijdag 21 dec nog een aantal foto's toegevoegd (zie hieronder)

Wat staat U nog te wachten?

Binnenkort volgt het enige (echte) Gennepse jaaroverzicht zoals u dat van afgelopen jaren van mij gewend bent. Wilt u nog een een keer terug zien wat er in het afgelopen jaar allemaal gebeurd is in het Gennepse? Dan moet u dus hier zijn. Het jaaroverzicht zal ongeveer 15 minuten duren en is, vanaf dit weekend als filmpje op de computer te bekijken. Maar u kunt het ook downloaden en dan bv op de TV bekijken. Het is misschien ook leuk om het jaaroverzicht 2007 (net als 2005 en 2006) voor later te bewaren. Als voorproefje zet ik nu alvast de jaaroverzichten van 2005 en 2006 op deze pagina. En verder? Natuurlijk is morgenavond kaarsjesavond, waar ik, ijs en weder dienende, paraat zal staan. Maar er zitten ook weer nieuwe specials aan te komen. Ik geef hier alvast een kort voorproefje. Veel plezier.

We schrijven 7 aug 1945 (de dag van de atoombom op Hiroshima). Teun Metselaars trouwt in de kerk van Ottersum. Harrie-Jan Metselaars schrijft: " Op de foto zie je achter mijn ouders Nöl van Piet van Nöl en Frits Derks lopen. Beiden bestuursleden van Matigheid en Genoegen. Op de voorgrond Nöl (Broer) van Bergen uit de Niersstraat. Die heeft op de bruiloft van mijn ouders verkering gekregen met Joosje Theunissen, met wie hij een jaar later is getrouwd. Je ziet op die foto ook veel mensen  in toneelkostuum. Dat hoorde bij de revue  die ze toen draaiden (Matigheid en Genoegen) en waarmee ze die strijkijzers  voor elk Genneps gezin hebben verdiend."

Ze zijn er niet meer. En ook het café is er niet meer (de Kastanjeboom)

 

 

 

 

Prins Huub I (Timmermans) in 1951, in de koets voor Piet van Nól.

 

 

 

 

En in 1951 was de noodkerk (de oude spoorwegloods bij de spoorwegovergang) nog in gebruik zoals hier voor een bruiloft.

In dec 1954 werd de huidige Martinuskerk in gebruik genomen en kwam de loods weer leeg te staan. Later vestigde Harrie Janssen (van de Maas&Niersbode) hier zijn drukkerij

Speciale foto's

zie ook album CARTOONS

Als intermezzo een aantal wel errug leuke foto's die ons zo'n 50-60jr in de tijd terug voeren. Verkregen via Henk die ze gescand en "opgepoetst"heeft. De foto's worden ook toegevoegd aan de nieuwe special "allerlei" en binnenkort volgt nog meer. Dus..., blijf kijken.

Vanavond was overigens in PicaMare de 1e van 2 kerstshows van Jan Linders. Blijkbaar heeft ook JL gehoord dat Gennep een "grote" zaal heeft. Klanten van JL konden sparen voor een gratis wervelende Jan Linders Kerstshow met René Shuman en Angel-Eye. En na afloop een gratis kerstpakket. Er schijnen dinsdagavond zo'n 1000 man geweest te zijn. Ze hingen in ieder geval met armen en benen buiten. Om u een idee te geven: de drukte is ongeveer even groot als dat er 100 mensen in uw woonkamer staan (de zaal van PicaMare is maar 370m2 groot en dat is ongeveer gelijk aan 10 woonkamers). Mij is verteld dat bij de pauze zo'n 200-300 mensen het maar voor gezien hielden. Het hele plein, de Picardie, de Kruisstraat en alle andere straten in de omgeving stonden vol. De JL vrachtauto met kerstpakketten kon niet eens tot voor PicaMare komen. Ik vraag me overigens ook af of de brandweer wel zo gelukkig is met dergelijk grote aantallen mensen in PicaMare. Tja: wie plant ook zo'n zaaltje midden in een woonwijk. En zou de zaal trouwens niet 600m2 groot zijn??? [voor diegenen die denken: "Harm overdrijft altijd", kijk dan eens op blz 3 van het goedgekeurde Raadsvoorstel van 31 jan 2005. De Raad heeft een zaal van globaal 600m2 goedgekeurd!]

U herkent deze plek vast niet. Het is de Schoolstraat, maar heet nu Brugstraat. Het huis rechts is de huidige woning van mevr van Abel. Daarachter ligt de oude jongensschool St Martinus. We schrijven het jaar 1951 en het is 1e communie voor de Gennepse jeugd.
Ook een plekje dat u wellicht niet herkent, alhoewel de huizen op de achtergrond er nog steeds staan. De Kuulwei met machinehandel Janssen . (nu Burg. Woltersstraat). Nu weet u misschien ook waar het woord "kuul" vandaan komt.
Jong Nederland (nog zonder uniform) vormt de erewacht. Op de achtergrond wordt het huis van dokter Gunneweg (nu woont er Michiel van Oeffelen) hersteld. De harmonie is paraat: op de achtergrond zien we de "harp" van de harmonie en we zien ook de commissaris (Billige) Noij. We zien verder o.a. Harrie Simons, maar ook Sjuul Smeets. De gelegenheid? Het is februari 1948 en de 1e Indië-ganger, Dorrestein keert terug uit Indië
Deze foto is vermoedelijk van rond 1950, maar kan ook iets later zijn geweest. Het huis is de burgemeesterswoning van Gilissen (nu vila Voss) opzij van het stadhuis. We zien erg veel Gennepse kinderen, die zijn opgesteld om de koningin te begroeten. Herkent u nog iemand??
Nieuwjaarsconcert, Kaarsjesavond, Kerstconcert en Niersjaarsduik 2008

Kerstconcert Milsbeek , zaterdag 22 december,

Kaarsjesavond 2007, vrijdag 21 december, 19:30h

Niersjaarsduik in de Niers, zondag 1 jan 2008, 14:00h

Dit jaar treden op:

•  Harmonie Unitas et Fidelitas,

•  jeugdblokfluitgroep van de Meander

•  Het jeugdorkest van Gennep en Heijen

Afgelopen jaar was het een spetterende opening van het nieuwe jaar. En ook dit jaar bent u van harte welkom op het openingsconcert voor 2008, het jubileumjaar van harmonie Unitas et Fidelitas (opger. in 1818!)

Dit jaar treden op:

•  Faklaf o.l.v. Theo van der Lee,

•  Mezzo sopraan Vera Kusters

•  La Quatri

Het 12 e kerstconcert in Milsbeek is een traditie. Voor één avond verandert de Milsbeekse kerk in een concertzaal en worden luisteraars verrast met verschillende “christmas songs”. Het concert is op zaterdagavond 22 december om 20.00 uur. De toegang is vrij.

Dit jaar treden op:

•  Fanfare Eendracht maakt Macht (Heijen),

•  Zanggroep Sonoor (Bergen)

Op vrijdagavond 21 december om 19.30 uur wordt op de Markt voor de 4e keer een Kaarsjesavond gehouden. De samenzang staat weer centraal onder de coulissen van de eeuwenoude Markt in Gennep. Stadhuis en gebouwen rond het plein zullen weer van een feeërieke verlichting voorzien zijn.

(als u op de foto boven klikt, krijgt u de foto's van editie 2006)

3e Niersjaarsduik in Gennep

Vorig jaar ging het door omstandigheden niet door, maar dit jaar pakt John Hofmans de draad weer op en geeft ook waarschijnlijk het goede voorbeeld.

De Niersjaarsduik in de Niers. Vanwege de modderpoel in het Niersdal moest het evenement helaas wel naar een andere plek verplaatst worden.

Het vindt nu plaats àchter Pica Mare. Op de speciale website kunt u alle bijzonderheden vinden. Maar schrijf 1 januari 2008, 14:00h maar alvast in uw (nieuwe) agenda.

(als u op de foto boven klikt, krijgt u de foto's van editie 2006)

Kerst 2007

Jong Nederland organiseert kerstmarkt op de Markt (zo 16 dec)

Levende kerst tocht in Gennep Zuid (vrij 14 dec)

Gennepse kerst-versieringen (vrij 14 dec)

Fakkeloptocht op zondag 16 dec

     

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel