Cadeautje

Ik heb van Nellie een cadeautje gekregen, waar ik erg blij mee ben namelijk de dubbelgravure links.

De dubbelgravure dateert uit 1758 en toont, hoe kan het ook anders, Gennep. De gravure is gemaakt door Paul van Liender aan de hand van schetsen gemaakt door Jan de Beijer.

De gravure is rond 1760 gepubliceerd door Spilman. Het bovenste deel is een gezicht op Gennep, waar we de bekende torens zien. In het midden de Martinuskerk (bij het oude kerkhof). De toren is niet de huidige toren, want die is (pas) zo'n 150jr oud. Rechts van de Martinuskerk staan het huidige stadhuis en de NH kerk.

Links zien we de graanmolen die vanaf de 15e eeuw op een van de vroegere torens van slot Lonenstein gestaan heeft. Vanwege deze molen hebben we in Gennep een Molenstraat. In de 19e eeuw brandde deze molen af en werd niet weer opgebouwd. De molen werd wel opgebouwd, maar nu aan de Ottersumseweg, de molen die we nu kennen als de Reus.

Op de gravure beneden zien we een beeld, dat we ook anno 2007 goed kennen: de markt en het Gennepse stadhuis.

Voor de gelegenheid heb ik de gravure in een grotere resolutie opgeslagen.

Pokdalig

Wat een pokdalig dingetje daar boven ons hoofd. Maar wel mooi. Niet te geloven dat er iemand op gelopen heeft. FOTO. Overigens zijn in het album van de Martinusschool een aantal namen toegevoegd. Ook is deze foto (schoolreisje 1963, Schiphol) in een veel betere resolutie geplaatst.

Straatfeest

Zoals ik al vertelde was zaterdag 25 augustus een straatfeest in de nieuwste buurt van Gennep. De bewoners van de Papierschepper hadden een heus straatfeest georganiseerd inclusief springkussen voor de kleintjes, barbecue en wat er verder nog allemaal nodig is voor een gezellig feest. En gezellig was het volgens de deelnemers. Een impressie met foto's van Wendy en Frank. Veel plezier. Overigens: Pagepark.. Wist u dat volgende week zaterdag wordt het Page-monument (vlaggemast) herplaatst op het Pagepark. Dit gebeurt om 12:00h, waarna er koffie en een drankje geschonken worden. Alle oud-Page-medewerkers, maar ook bewoners van het Pagepark worden uitgenodigd. Ik neem aan dat ook andere belangstellenden welkom zijn. Zie ook de Page-site (ook in de linker kolom onder het 2e dropdown menu)

Foto van een filmopname van een filmopname

L1 maakte vandaag opnamen in de Martinuskerk en in het Niers"park" ivm het aanstaande jubileum van de deken en het einde van het dekenaat Gennep. Ze maakten oa een filmopname van de filmopname van Magic van het wekelijkse "woord tot bezinning": dit is dus een foto van een filmopname van een filmopname. En verder: ik maak een keer een uitzondering op de regel van geen reclame op deze website. In de Korhoenstraat bieden een tweetal jongedames namelijk aan om uw haren in te vlechten voor slechts 1 euro. Het is overigens alleen voor dames.

En verder was er gisteravond een straatfeest in de nieuwste buurt van Gennep, het Pagepark. In de Papierschepper werd volop feestgevierd met een springkussen voor de kinderen, een barbecue. Ik zal hier later verslag van doen (met dank aan Wendy en Frank). Ik heb me laten vertellen dat het reuze-gezellig is geweest. En verder nog een aantal andere plaatjes uit het Gennepse. Het was goed hei-ig vanochtend.

Tuinsale

Vanochtend was de jaarlijke tuinsale in het voorportaal van de Martinuskerk ten bate van het kerkmuseum.

De tuinman had geen oog voor de sale.
Ja, hij was er
En zij ook
Ook op de zaterdagmarkt was er behoorlijk wat volk.
Honden-cursus. Volgende week met de lange lijn hoorde ik

Gennep of Ottersum

Als intermezzo: weet U of U in Gennep of Ottersum woont?? Misschien vergist u zich wel (tenminste als je naar de oude gemeentegrenzen kijkt). De Puttershof, da's Ottersum en de Kaar of bv "Achter de Hoven", da's Gennep. Ook interessant is dat de tennisbanen van TOV in Gennep liggen. Gelooft u het niet? Ik heb op een kaartje van Google Earth de oude gemeentegrenzen aangegeven. Als bewijs ook de Kuiperskaart uit rond 1865 en de kaart van de Ville van 1821. (overigens lopen de parochiegrenzen wéér anders) Veel plezier. ;-)

De gemeentegrenzen aangegeven op een recente google-earth kaart
meer in detail
de Kuipers-kaart van rond 1865
de "de Ville" kaart van 1821
Picamare

Nou de Brug op het punt staat gesloopt te worden heb ik een kijkje binnen genomen in Picamare (is tenslotte met alle andere nieuwbouwprojecten samen opvolger van de Brug). Verder berichtte Henk dat men begonnen was met het "afdekken" (of onder de grond stoppen) van de nieuwe schietbaan. (zie ook onder bouwactiviteiten).

De zaal. Is eigenlijk niet veel aan veranderd. Wel wordt blijkbaar een nieuw klimaatsysteem aangebracht
Vanuit het voorportaal, Eerst het lage gedeelte en daarachter de zaal.
Vanaf de zijdeur achter het podium (richting zaal)
Het nieuw pad dat aangelegd wordt vanaf de Martinushof om Elckerlyc heen naar PicaMare
De schietbaan. Aan de rechterzijde verschijnen al de eerste zandbergen.
Ik heb nog steeds moeite om te achterhalen waar die ruim 1,5 miljoen nu aan besteed wordt en dat notabene voor een bestaand gebouw.. De zaal wordt niet groter dan de vroegere micro-hal van 16x25m (inclusief podium). Misschien dat de versterking van de vloer erg duur was, of de verbouw van de bijruimten, of de studio-ruimte. Ik weet het niet. Ik weet wel dat een nieuwe zaal van 400m2 hooguit 1 miljoen kost. Enfin. De nieuwbouw voor de Meander tegenover de sporthal is inmiddels in gebruik genomen. Het gebouw ziet er leuk uit aan de buitenzijde. Het jongerencentrum bij het Hökske schijnt niet zo hard op te schieten. Maar dat is niet zo'n probleem, aangezien er toch geen gebruikers zijn voor dit gebouw, nu Zowiezo afgehaakt heeft.

Adviseurs

Kom je terug in Gennep, staan er hekken om de Martinusschool, maar dat is niet alles. Er staat ook reclame. Ik lag bijna in een deuk toen ik er langs reed.

Er is blijkbaar een adviesbureau nodig voor de sloop van de oude school. En dat terwijl ik meende (althans volgens de berichten van de gemeente) dat het gebouw zowiezo al bijna op instorten stond... Je vraagt je trouwens wel af of er nu voor alles adviseurs nodig zijn, tot en met zelfs voor het slopen van een simpel gebouw. Als het nu iets heel ingewikkelds was....

Waar misschien wel adviseurs voor ingeschakeld kunnen worden, dat is voor groen-onderhoud en voor het aanleggen van begaanbare paden. Ik kom net van een paar dagen Holten (Overijssel) en daar zijn de brandnetels met moeite te ontdekken. Keurig onderhouden bermen en paden.

Maar misschien vergis ik me ook en hoort het wel bij "natuurlijk" Gennep. Dan ga je de natuur (lees brandnetels) "natuurlijk" niet ommaaien.

Verder zag ik vandaag in de M&N bode weer een verhaaltje van Han Albers, nu over Oud Buitenzicht en de brand in de 60-er jaren (komisch verhaal trouwens over dat teruggooien in het vuur van het meubilair) en een verhaal van Wiel van Dinter over het Norbertusbeeld aan de gevel van de oude burgemeesterswoning waarover ik u op 24 aug afgelopen jaar berichtte.

Voor de dijkverhoging moet blijkbaar helaas de doorgang en trap van de Niers naar de Niersbrug worden dichtgemetseld. Een medewerker hakt hier een steen uit om als monster te dienen voor de te bestellen stenen.
De Houtstraat is weer volledig geblokkeerd. Eerst was dat voor de bouw van de appartementen. Deze blokkade zal wel voor de bouw van de woning zijn tpv het kleine zaaltje van de Kroon. Jammer. Ik meende er eindelijk weer door te kunnen.
Bewijs dat er wel degelijk groen-onderhoud gepleegd wordt.

Hier het resultaat in het Nierspark. Een paadje is vrijgemaakt tussen de bossen brandnetels.

 

Het kunstwerk nà de onderhouds-beurt. (Overigens zijn tpv het beeld en de zwarte es de brandnetels wel omgemaaid)

Martinusschool in de hekken

 

Laarzenpad??? Nee, dit is de Niersdijk.
Onderwijl is men begonnen met de aanleg van het paadje van de Martinushof om Elckerlyc heen naar PicaMare.
En kunnen bij de stadswoningen de pannen er bijna op. De woningen krijgen zo te zien "sky-boxen"
Zwanen met waterhoen (die staat ècht ook op de foto)
Meerkoeten-familie. Het jong blijft toch een lelijkerd.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!