Feest en baldadigheid

Het is weer de tijd van het jaar dat door heel Gennep heen de vlaggen verschijnen met daaraan de boekentassen. Jongens en meisjes, allemaal van harte gefeliciteerd (en veel plezier de komende tijd, want dàt hoort er tenslotte bij). Een aantal andere Gennepenaren zijn nìet zo blij, want ze ergeren zich rot aan de grafitti (als je het al zó zou mogen noemen) die uit baldadigheid her en der op muren gespoten wordt, tot en met op de eeuwenoude stadsmuur toe. Het resultaat is in ieder geval grote ergernis en kosten voor de gemeente en soms ook voor particulieren.

In het gastenboek wordt gesproken over het besluit van de gemeente om de verkeers-situatie op de hoek Zandstraat - ZO Wal aan te passen, zodat de auto's voorrang krijgen op de recht doorgaande fietsers. Dit besluit dateert van 9 mei. En aangezien je binnen 6 weken bezwaar moet maken, verloopt de bezwaartermijn volgende week dinsdag 19 juni. Diegenen, die bezwaar zouden willen maken, kunnen het besluit achter de volgende link vinden: verkeersbesluit voorrang auto's boven fietsers op de hoek bij de RABO-bank.

0jr, 60jr, 100jr èn een beestenbende

Na de foto van het personeel van de Gennepermolen rond 1910 en die van het 50jr bestaan rond 1948, nu de foto van het personeel bij het 60jr bestaan. De foto komt van Henk (en ik geloof oorspronkelijk van Wim Steinmann). Verder was het gister feest in de Middelweg èn de Steendalerstraat, een Abraham en een Sarah, en ook nog een tweeling. 2x 50 maakt 100jr! En ik heb deze keer een wel erg diverse beestenbende voor u. Niet alleen schrok ik van een fazant die voor mijn neus opvloog en waren er de traditionele eenden, zwanen, schapen, runderen en libelles, deze keer heb ik ook nog eens the Rocking Swallows, een bandje uit begin 60-er jaren waarin Hans en Frits van Kempen mee speelden. Daar hoort natuurlijk ook een stukje muziek bij. LINK naar muzieksample

60jr jubileum vd Gennepermolen (ca 1958)
The Rocking Swallows
Een levensechte fazant
2x 50 maakt 100 voor Herman en Thea
familie zwaan

Ai, ai, ai ai

Nou zijn de winkeliers en ondernemers in het centrum ook al boos en ontevreden over de gemeente. (link). De winkeliers en ondernemers aan de Spoorstraat waren al boos. De hobbyclub van het GON is boos, de bewoners van de Weverflat zijn boos, de bewoners van de Willem Boyeweg zijn boos, het GON en het KBO wachten al jaren op acceptabele huisvesting, Wolfman is ontevreden enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. De rij lijkt wel eindeloos. Ongekend hoge opkomsten èn veel gemor bij inspraakavonden. Maar wie is er nou eigenlijk wèl tevreden over plannen van en uitvoering door de gemeente?? (behalve de gemeente zelf natuurlijk en de projektontwikkelaars).

Het is een interessante vraag. Wie van de burgers is tevreden over de verkeersafwikkeling en de plannen daarvoor van de gemeente. Wie van de burgers is tevreden over al die bouwontwikkelingen die de gemeente laat gebeuren of helpt te gebeuren in het Gennepse, al die appartementen, al die massale bouw?? Wie is er blij met die versnipperde sociaal-culturele voorzieningen ìn de woonwijken ipv één centrale voorziening in het centrum?? Er zou toch ièmand tevreden moeten zijn, want hoe kan het anders gebeuren? Dus, hebt u een positief geluid, laat dat dan horen! (politici, ambtenaren en projectontwikkelaars uitgesloten). Ga uw gang in het gastenboek. Ik ben benieuwd.

189 jarige doet van zich horen

Wat is er nou mooier dan een mooi terrasje tussen pittoreske gebouwen, een lente-zonnetje dat schijnt op de parasol, met een kop koffie, een glas fris of een pilsje en dan luisteren naar wat vrolijke klanken. Aankomende zaterdag, de 16e juni, evenals zaterdag de 23e juni is het mogelijk. De harmonie speelt dan op dezelfde plaats als waar direkteur Voorhoeve van de NBDS in 1898 door de harmonie onthaald werd vanwege zijn 25jarig jubileum en ook dezelfde plek als waar in 1908 het 80 jarig bestaan van de harmonie gevierd werd. We zien de aankomst op de markt van de bestuurders in open landauers. Verschil moet er tenslotte wezen. O ja: het concert van as zaterdag start om 14:00h en dat van zaterdag 23 juni start om 11:00h. Kunt u mooi dit concert met een bezoekje aan de zaterdagmarkt combineren.

We schrijven 1898. Direkteur Voorhoeve van de NBDS viert zijn 25 jarig jubileum. De spoorwegfanfare Crescendo en de Gennepse Harmonie geven de jubilaris en zijn familie een feestelijk onthaal. Op de achtergrond zien we het latere postkantoor nog ontbreken (werd in ca 1903 gebouwd) en ook de tramlijn is er nog niet (ca 1912)
In 1908 wordt het 80 jarig jubileum van de harmonie gevierd. De genodigden komen in open landauers op de markt aan. En let eens op de kleding en bolhoeden. (deze mooie foto komt van Wiel van Dinter)
Op maandagavond 11 juni is de harmonie al driftig buiten aan het repeteren tegenover haar repetitielokaal aan het Straatje.
De brandnetels ("Branderiana Niertaelea", zie gastenboek) hebben het loodje gelegd bij de boom en plaquette van de aankondiging van de floriade. Voortreffelijke actie van de heren met de groene vingers van de gemeente. Nu nog even omspitten en wat leuke bloempjes poten, dan zijn we er helemaal. (of niet?)

Heftig

Nadat het vrijdag al goed raak was met het onweer kregen we ook vanavond (10 juni) weer ons deel. Ik had trouwens wel de indruk dat, anders dan afgelopen vrijdag, de ontladingen nu meer in de lucht dan naar de grond gebeurden. Onderstaande foto's zijn rond 22:30h gemaakt vanaf de Emmastraat richting Middelweg (en Rijkswald)

6e kunst- en cultuurmarkt

Op 10 juni werd alweer voor de 6e keer de kunst- en cultuurmarkt gehouden. Voorstellingen op het Ellen Hoffmannplein, de bieb open evenals het museum (en nog gratis entree ook). Het bezoek kwam zelfs uit Bunde bij Maastricht en uit Druten. Zanggroep Sonoor trad op evenals Iduna, de harmonie Unitas et Fidelitas en dans en dansgroepen en muzikanten van de Meander. Een impressie volgt hieronder. Er staat overigens een jarige op `de foto. Op dezelfde dag waren ook de Gennepse molens geopend voor het publiek met in de Gennepse molen de Reus een tentoonstelling over de (verdwenen) molens in onze regio.

Album met een impressie van de kunst- en cultuurmarkt van 2007
2 foto's van het bezoek aan de Reus

Brand(netels) en... we hebben ze compleet!

Op vrijdagmiddag zag ik onze brandweerman Barend van der Venne heel actief bezig achter 1 van de leegstaande flats aan de Brugstraat. Ik heb Barend moeten beloven niks te verklappen dat de brandweerwedstrijd in die flat zou gebeuren en ook om niet vroegtijdig foto's op de website te zetten. Het is inmiddels zaterdagavond en nu mag dus een korte impressie van de gewestelijke wedstrijd, waarvoor ik zelfs brandweerkorpsen uit Tholen en Bruinisse heb gezien. Een andere vorm van brand is te zien in het Nierspark en wel bij de zwarte es die onze burgemeester geplant heeft ter ere van de aankomende floriade. Ik mag hopen dat die floriade iets beters te bieden heeft dan de huidige brandnetels. Wellicht is de gemeente al aan het bezuinigen in verband met de aangekondigde grote tekorten voor de gemeente (???). En verder: het was voor mij een hele verrassing dat ik een mailtje kreeg van Wim Hermens met alle 57 namen van de personen op de groepsfoto van de Gennepermolen uit 1950. Zijn vader, Wiel Hermens (nr 49 op de foto) en vroeger boekhouder op de Gennepermolen, kende nog alle namen. Chapeau en onze dank voor het geheugen van Wiel!

De gewestelijke brandweerwedstrijden, georganiseerd door de brandweer van Gennep in de leegstaande flat aan de Brugstraat op zaterdag 9 juni
Reclame voor de floriade?
Het personeel van de Gennepermolen rond 1950
Alle namen. Zie ook hieronder

Wiel Hermens, vroeger boekhouder van de Gennepermolen, kende nog alle namen. Zijn zoon Wim Hermens stuurde ons het mailtje met de volgende namen.

Bovenste rij van links naar rechts : Piet Hermsen(de post), Karel Boumans, Löt van Swaemen, Jaap Goossens, Gerrit Jansen, Piet Willems, Piet Thelosen, Wim Koenders, Piet Konings, W. Nederberg, J. Peersman, Lam Slungers, Ben Wubbels, Albert Thissen, W. v.d. Boezem, Wim Jansen, Max van Riet, A. van Elteren, Henk Hendriks, W. Thomassen, Willie Lamers, L. Romijn, Hein Guelen, Gerrit Hermens en Jan Thissen Middelste rij van links naar rechts : Grad Vos, Jan Artz, Lowie Jansen, H. Beurskens, Toon Noy, They Peters(Koek), Rinus van Dinter, Toon Claassen, Wim Guelen, Jan Eijkmans(Kuuk), Bertus Lamers, Piet Aalbers, Piet Builtjes, Harrie van Kempen, Janus van Densen, Harrie Graat, Jopie Hermsen, Hen Stoffelen, Chris Wessels en Jaap Fransen. Zittend van links naar rechts : Frans Koenders, Jan Eijkmans, Teun Brouwer, Wiel Hermens, Jan Surig, Ferry Hoogendijk(commissaris), C. Steinmann(directeur), Wim Steinmann, Fred Steinmann, Wim Hermens, Gerrit Baumler en Rinus Wijers.

Cowboys en Indianen

Een heel rumoer vandaag, achter Maria Goretti. Huifkarren, wigwams, getrommel, indianenkreten en dus ook cowboys en indianen en 's avonds ook dansmuziek en de geur van gebraden vlees. Het was niet de os van afgelopen weekend en waarschijnlijk ook geen buffel. Het was wel groot feest op Maria Goretti. En aangezien ik meestal een kleine camera bij me heb.... Henk wist weer een aantal namen van de groepsfoto van de Gennepermolen van 1950. Ferry Hoogendijk staat er blijkbaar op. Hij was accountant en kwam uit Gouda. Dat die naam bekend voorkomt, dat kan kloppen. Hij is blijkbaar de vader van de Ferry Hoogendijk die we kennen als publicist en niet zo heel lang geleden als een van de kopstukken van de Lijst Pim Fortuyn. Hij zit nu blijkbaar bij omroep Max. Ook van Henk kwamen 2 hele leuke luchtfoto's uit 1950 van de Gennepermolen. Van de Niers komen wat minder vrolijke berichten. Niet alleen zijn de "bruggenbouwers" gedwarsboomd (zie gastenboek) en hangt de echte fietsbrug blijkbaar aan een zijden draadje, omdat de gemeente weer eens geld tekort komt (hoe zou dat nou komen?), maar ook zijn we klaarblijkelijk weer 1 van de jonge zwanen kwijt. FOTO. Enfin, toch veel plezier. En heeft u ook al de (nieuwe) site van de Page door de jaren heen bezocht? Er komen nog steeds nieuwe foto's bij. PAGE-site

De groepsfoto van de Gennepermolen anno ca 1950
De namen die we tot nu toe hebben
Luchtfoto van rond 1950. Straks echt geschiedenis (behalve het witte molengebouw?)

Fietsbrug Gennep-Ottersum

Drikus vraagt in het gastenboek wanneer ze nu eens beginnen aan de beloofde fietsbrug tussen Gennep en Ottersum. Nou Drikus, dan heb ik nieuws voor je: ze zijn al begonnen met de aanleg!! De plaats? In de buurt van het pad tussen PicaMare en de 2nd handshop. Natuurlijk heeft gennep.nu de foto's.

Foto van de "aanleg" van de nieuwe brug. Ze zijn al bijna halverwege de Niers.
En 's avonds worden de werkzaamheden driftig voortgezet.
Nog even en we kunnen met de fiets rechtstreeks van deze naar....

deze kerk.

Op de Niers ziet u overigens ook de zwanenfamilie

Altijd de moeite waard om over de Niersdijk te kuieren.

En? Heb ik teveel beloofd?

Ossebraadfeesten in Ottersum

Het weekend van 1,2 en 3 juni stond Ottersum in het teken van de jaarlijkse Ossebraadfeesten. Een korte impressie van de zondag.

De Gennepermolen

Een tijdje geleden toonde ik een foto van het personeel van de Gennepermolen van Frits van Kempen. Inmiddels weten we al zo'n 18 namen van de personen op de foto. Met dank aan Frits, Jan Slungers, Henk Jaspers en Fons Keijsers. Ik heb de namen erbij gezet. Gennep heeft altijd wat met molens gehad, zowel wind- als watermolens. De eerste industriële papierfabricage in Nederland vond zelfs in Gennep plaats en al in de 15e eeuw, mbv een watermolen door Willem Boye (ja, dezelfde waar de weg naar vernoemd is). En we kennen een Molenstraat die vanaf de Zandstraat naar de windmolen voerde. De windmolen die in de 19e eeuw afbrandde, waarna een nieuwe molen aan de overzijde van de Niers gebouwd werd, dezelfde molen, de Reus, die we ook nu nog kunnen zien draaien. Wiel van Dinter heeft een verhaal over de molens geschreven. LINK. Maar terug naar de Gennepermolen. Op deze plek aan de Niers ligt al van oudsher een watermolen. In de 2e helft van de 19e eeuw is hier de "Limburgsche Tarwe Bloem Fabriek"van dhr van den Bogaard gevestigd. Tot de komst van de NBDS was hij de grootste werkgever van Gennep. Op 9 feb 1886 brandt de fabriek af en wordt niet meer opgebouwd. In 1998 koopt Carl W steinmann (uit Hengelo) met een vennoot Hendrik Kooij uit Arnhem de bouwval om er een fabriek voor de vervaardiging van houten voorwerpen te starten. En zo geschiedt het. Er wordt een nieuw waterrad gemaakt en de sluizen in de Niers worden aangelegd. In 1899 komt de fabriek in bedrijf. We hebben een foto van het personeel bij het 12,5 jarig jubileum. In 1901 werken er al 30 man. Het waterrad heeft in 1917 afgedaan en men schakelt dan over op diesel-electrische aandrijving. Op een later moment kunnen we wellicht de geschiedenis verder volmaken. In 1982 gaat de Gennepermolen failliet. Meer dan 50 man staan op straat. De gemeente koopt het complex en verkoopt later weer het fabrieksgedeelte aan de woningbouwvereniging die er appartementen in maakt. De rest van het terrein en gebouwen wordt in gebruik genomen door de dienst gemeentewerken en de brandweer. En nu zijn er dus plannen om die allemaal te slopen en appartementen te bouwen. Ook zijn er plannen om weer een waterrad te plaatsen. Maar dit is voor nu wel genoeg tekst. Gezien de ligging van de fabriek hebben we best veel foto's van de fabriek door de jaren heen, namelijk via de diverse ansichtkaarten. Een verzameling plaatjes van de Gennepermolen. Veel plezier.

Het personeel van de Gennepermolen rond 1950
De namen die tot nu bekend zijn:
ca 1865
ca 1885
1899
ca 1900
ca 1900
ca 1900
ca 1910
ca 1915
ca 1924
ca 1924
ca 1925
ca 1925
ca 1920
ca 1918
ca 1932
1950
1950
ca 1960
1962
1978
     
Luchtfoto van rond 1950. Straks echt geschiedenis (behalve het witte molengebouw?)
     
Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

 

mortgage