Heftig
Nadat het vrijdag al goed raak was met het onweer kregen we ook vanavond (10 juni) weer ons deel. Ik had trouwens wel de indruk dat, anders dan afgelopen vrijdag, de ontladingen nu meer in de lucht dan naar de grond gebeurden. Onderstaande foto's zijn rond 22:30h gemaakt vanaf de Emmastraat richting Middelweg (en Rijkswald)
6e kunst- en cultuurmarkt
Op 10 juni werd alweer voor de 6e keer de kunst- en cultuurmarkt gehouden. Voorstellingen op het Ellen Hoffmannplein, de bieb open evenals het museum (en nog gratis entree ook). Het bezoek kwam zelfs uit Bunde bij Maastricht en uit Druten. Zanggroep Sonoor trad op evenals Iduna, de harmonie Unitas et Fidelitas en dans en dansgroepen en muzikanten van de Meander. Een impressie volgt hieronder. Er staat overigens een jarige op `de foto. Op dezelfde dag waren ook de Gennepse molens geopend voor het publiek met in de Gennepse molen de Reus een tentoonstelling over de (verdwenen) molens in onze regio.
Album met een impressie van de kunst- en cultuurmarkt van 2007 2 foto's van het bezoek aan de ReusBrand(netels) en... we hebben ze compleet!
Op vrijdagmiddag zag ik onze brandweerman Barend van der Venne heel actief bezig achter 1 van de leegstaande flats aan de Brugstraat. Ik heb Barend moeten beloven niks te verklappen dat de brandweerwedstrijd in die flat zou gebeuren en ook om niet vroegtijdig foto's op de website te zetten. Het is inmiddels zaterdagavond en nu mag dus een korte impressie van de gewestelijke wedstrijd, waarvoor ik zelfs brandweerkorpsen uit Tholen en Bruinisse heb gezien. Een andere vorm van brand is te zien in het Nierspark en wel bij de zwarte es die onze burgemeester geplant heeft ter ere van de aankomende floriade. Ik mag hopen dat die floriade iets beters te bieden heeft dan de huidige brandnetels. Wellicht is de gemeente al aan het bezuinigen in verband met de aangekondigde grote tekorten voor de gemeente (???). En verder: het was voor mij een hele verrassing dat ik een mailtje kreeg van Wim Hermens met alle 57 namen van de personen op de groepsfoto van de Gennepermolen uit 1950. Zijn vader, Wiel Hermens (nr 49 op de foto) en vroeger boekhouder op de Gennepermolen, kende nog alle namen. Chapeau en onze dank voor het geheugen van Wiel!
De gewestelijke brandweerwedstrijden, georganiseerd door de brandweer van Gennep in de leegstaande flat aan de Brugstraat op zaterdag 9 juni Reclame voor de floriade? Het personeel van de Gennepermolen rond 1950 Alle namen. Zie ook hieronderWiel Hermens, vroeger boekhouder van de Gennepermolen, kende nog alle namen. Zijn zoon Wim Hermens stuurde ons het mailtje met de volgende namen.
Bovenste rij van links naar rechts : Piet Hermsen(de post), Karel Boumans, Löt van Swaemen, Jaap Goossens, Gerrit Jansen, Piet Willems, Piet Thelosen, Wim Koenders, Piet Konings, W. Nederberg, J. Peersman, Lam Slungers, Ben Wubbels, Albert Thissen, W. v.d. Boezem, Wim Jansen, Max van Riet, A. van Elteren, Henk Hendriks, W. Thomassen, Willie Lamers, L. Romijn, Hein Guelen, Gerrit Hermens en Jan Thissen Middelste rij van links naar rechts : Grad Vos, Jan Artz, Lowie Jansen, H. Beurskens, Toon Noy, They Peters(Koek), Rinus van Dinter, Toon Claassen, Wim Guelen, Jan Eijkmans(Kuuk), Bertus Lamers, Piet Aalbers, Piet Builtjes, Harrie van Kempen, Janus van Densen, Harrie Graat, Jopie Hermsen, Hen Stoffelen, Chris Wessels en Jaap Fransen. Zittend van links naar rechts : Frans Koenders, Jan Eijkmans, Teun Brouwer, Wiel Hermens, Jan Surig, Ferry Hoogendijk(commissaris), C. Steinmann(directeur), Wim Steinmann, Fred Steinmann, Wim Hermens, Gerrit Baumler en Rinus Wijers.
Cowboys en Indianen
Een heel rumoer vandaag, achter Maria Goretti. Huifkarren, wigwams, getrommel, indianenkreten en dus ook cowboys en indianen en 's avonds ook dansmuziek en de geur van gebraden vlees. Het was niet de os van afgelopen weekend en waarschijnlijk ook geen buffel. Het was wel groot feest op Maria Goretti. En aangezien ik meestal een kleine camera bij me heb.... Henk wist weer een aantal namen van de groepsfoto van de Gennepermolen van 1950. Ferry Hoogendijk staat er blijkbaar op. Hij was accountant en kwam uit Gouda. Dat die naam bekend voorkomt, dat kan kloppen. Hij is blijkbaar de vader van de Ferry Hoogendijk die we kennen als publicist en niet zo heel lang geleden als een van de kopstukken van de Lijst Pim Fortuyn. Hij zit nu blijkbaar bij omroep Max. Ook van Henk kwamen 2 hele leuke luchtfoto's uit 1950 van de Gennepermolen. Van de Niers komen wat minder vrolijke berichten. Niet alleen zijn de "bruggenbouwers" gedwarsboomd (zie gastenboek) en hangt de echte fietsbrug blijkbaar aan een zijden draadje, omdat de gemeente weer eens geld tekort komt (hoe zou dat nou komen?), maar ook zijn we klaarblijkelijk weer 1 van de jonge zwanen kwijt. FOTO. Enfin, toch veel plezier. En heeft u ook al de (nieuwe) site van de Page door de jaren heen bezocht? Er komen nog steeds nieuwe foto's bij. PAGE-site
De groepsfoto van de Gennepermolen anno ca 1950 De namen die we tot nu toe hebben Luchtfoto van rond 1950. Straks echt geschiedenis (behalve het witte molengebouw?)Fietsbrug Gennep-Ottersum
Drikus vraagt in het gastenboek wanneer ze nu eens beginnen aan de beloofde fietsbrug tussen Gennep en Ottersum. Nou Drikus, dan heb ik nieuws voor je: ze zijn al begonnen met de aanleg!! De plaats? In de buurt van het pad tussen PicaMare en de 2nd handshop. Natuurlijk heeft gennep.nu de foto's.
Foto van de "aanleg" van de nieuwe brug. Ze zijn al bijna halverwege de Niers. En 's avonds worden de werkzaamheden driftig voortgezet. Nog even en we kunnen met de fiets rechtstreeks van deze naar....deze kerk.
Op de Niers ziet u overigens ook de zwanenfamilie
Altijd de moeite waard om over de Niersdijk te kuieren.En? Heb ik teveel beloofd?
Ossebraadfeesten in Ottersum
Het weekend van 1,2 en 3 juni stond Ottersum in het teken van de jaarlijkse Ossebraadfeesten. Een korte impressie van de zondag.
De Gennepermolen
Een tijdje geleden toonde ik een foto van het personeel van de Gennepermolen van Frits van Kempen. Inmiddels weten we al zo'n 18 namen van de personen op de foto. Met dank aan Frits, Jan Slungers, Henk Jaspers en Fons Keijsers. Ik heb de namen erbij gezet. Gennep heeft altijd wat met molens gehad, zowel wind- als watermolens. De eerste industriële papierfabricage in Nederland vond zelfs in Gennep plaats en al in de 15e eeuw, mbv een watermolen door Willem Boye (ja, dezelfde waar de weg naar vernoemd is). En we kennen een Molenstraat die vanaf de Zandstraat naar de windmolen voerde. De windmolen die in de 19e eeuw afbrandde, waarna een nieuwe molen aan de overzijde van de Niers gebouwd werd, dezelfde molen, de Reus, die we ook nu nog kunnen zien draaien. Wiel van Dinter heeft een verhaal over de molens geschreven. LINK. Maar terug naar de Gennepermolen. Op deze plek aan de Niers ligt al van oudsher een watermolen. In de 2e helft van de 19e eeuw is hier de "Limburgsche Tarwe Bloem Fabriek"van dhr van den Bogaard gevestigd. Tot de komst van de NBDS was hij de grootste werkgever van Gennep. Op 9 feb 1886 brandt de fabriek af en wordt niet meer opgebouwd. In 1998 koopt Carl W steinmann (uit Hengelo) met een vennoot Hendrik Kooij uit Arnhem de bouwval om er een fabriek voor de vervaardiging van houten voorwerpen te starten. En zo geschiedt het. Er wordt een nieuw waterrad gemaakt en de sluizen in de Niers worden aangelegd. In 1899 komt de fabriek in bedrijf. We hebben een foto van het personeel bij het 12,5 jarig jubileum. In 1901 werken er al 30 man. Het waterrad heeft in 1917 afgedaan en men schakelt dan over op diesel-electrische aandrijving. Op een later moment kunnen we wellicht de geschiedenis verder volmaken. In 1982 gaat de Gennepermolen failliet. Meer dan 50 man staan op straat. De gemeente koopt het complex en verkoopt later weer het fabrieksgedeelte aan de woningbouwvereniging die er appartementen in maakt. De rest van het terrein en gebouwen wordt in gebruik genomen door de dienst gemeentewerken en de brandweer. En nu zijn er dus plannen om die allemaal te slopen en appartementen te bouwen. Ook zijn er plannen om weer een waterrad te plaatsen. Maar dit is voor nu wel genoeg tekst. Gezien de ligging van de fabriek hebben we best veel foto's van de fabriek door de jaren heen, namelijk via de diverse ansichtkaarten. Een verzameling plaatjes van de Gennepermolen. Veel plezier.
Het personeel van de Gennepermolen rond 1950 De namen die tot nu bekend zijn:
ca 1865 ca 1885 1899 ca 1900 ca 1900 ca 1900 ca 1910 ca 1915 ca 1924 ca 1924 ca 1925 ca 1925 ca 1920 ca 1918 ca 1932 1950 1950 ca 1960 1962 1978 Luchtfoto van rond 1950. Straks echt geschiedenis (behalve het witte molengebouw?)
Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.
Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!
Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's