De Gennepermolen

Een tijdje geleden toonde ik een foto van het personeel van de Gennepermolen van Frits van Kempen. Inmiddels weten we al zo'n 18 namen van de personen op de foto. Met dank aan Frits, Jan Slungers, Henk Jaspers en Fons Keijsers. Ik heb de namen erbij gezet. Gennep heeft altijd wat met molens gehad, zowel wind- als watermolens. De eerste industriële papierfabricage in Nederland vond zelfs in Gennep plaats en al in de 15e eeuw, mbv een watermolen door Willem Boye (ja, dezelfde waar de weg naar vernoemd is). En we kennen een Molenstraat die vanaf de Zandstraat naar de windmolen voerde. De windmolen die in de 19e eeuw afbrandde, waarna een nieuwe molen aan de overzijde van de Niers gebouwd werd, dezelfde molen, de Reus, die we ook nu nog kunnen zien draaien. Wiel van Dinter heeft een verhaal over de molens geschreven. LINK. Maar terug naar de Gennepermolen. Op deze plek aan de Niers ligt al van oudsher een watermolen. In de 2e helft van de 19e eeuw is hier de "Limburgsche Tarwe Bloem Fabriek"van dhr van den Bogaard gevestigd. Tot de komst van de NBDS was hij de grootste werkgever van Gennep. Op 9 feb 1886 brandt de fabriek af en wordt niet meer opgebouwd. In 1998 koopt Carl W steinmann (uit Hengelo) met een vennoot Hendrik Kooij uit Arnhem de bouwval om er een fabriek voor de vervaardiging van houten voorwerpen te starten. En zo geschiedt het. Er wordt een nieuw waterrad gemaakt en de sluizen in de Niers worden aangelegd. In 1899 komt de fabriek in bedrijf. We hebben een foto van het personeel bij het 12,5 jarig jubileum. In 1901 werken er al 30 man. Het waterrad heeft in 1917 afgedaan en men schakelt dan over op diesel-electrische aandrijving. Op een later moment kunnen we wellicht de geschiedenis verder volmaken. In 1982 gaat de Gennepermolen failliet. Meer dan 50 man staan op straat. De gemeente koopt het complex en verkoopt later weer het fabrieksgedeelte aan de woningbouwvereniging die er appartementen in maakt. De rest van het terrein en gebouwen wordt in gebruik genomen door de dienst gemeentewerken en de brandweer. En nu zijn er dus plannen om die allemaal te slopen en appartementen te bouwen. Ook zijn er plannen om weer een waterrad te plaatsen. Maar dit is voor nu wel genoeg tekst. Gezien de ligging van de fabriek hebben we best veel foto's van de fabriek door de jaren heen, namelijk via de diverse ansichtkaarten. Een verzameling plaatjes van de Gennepermolen. Veel plezier.

Het personeel van de Gennepermolen rond 1950
De namen die tot nu bekend zijn:
ca 1865
ca 1885
1899
ca 1900
ca 1900
ca 1900
ca 1910
ca 1915
ca 1924
ca 1924
ca 1925
ca 1925
ca 1920
ca 1918
ca 1932
1950
1950
ca 1960
1962
1978

Zomaar een update

Het is alweer juni. De tijd vliegt. De sloopvergunning voor de Martinusschool is verleend. Men zag AVG al rond het gebouw lopen. De sloophamer zal wel snel volgen, zodat plaatsgemaakt wordt voor de geplande massale bouw. Tja.... En de gemeente heeft een nieuwe taktiek bedacht. Info-avonden voor vanalles en nog wat, waar middels een "spel" burgers mogen praten over de invulling van Europaplein, Martinushof enzovoorts. (Het was hardstikke druk (en ook heet) bij de avond over het Europaplein, zo'n 60 tot 70 mannen en vrouwen waren aanwezig.) De inspraak gaat blijkbaar niet over het verkeer, de ontsluiting, de economische of culturele activiteit, want dàt is al bepaald.... Men mag meepraten over het "gevoel" dat het gebied zou moeten geven en de "inkleuring". Tja..... Het is in ieder geval wàt en ik moet ook toegeven dat het ook héél lastig zou worden om iedereen inspraak te geven. Maar wellicht zou men een aantal alternatieven kunnen uitwerken, waaruit mensen ècht zouden kunnen kiezen. (??) Ik zal de ontwikkelingen wel fotograferen en vastleggen voor het nageslacht. Het zwanenkoppel in de Niers heeft helaas 1 van de kleintjes verloren, zodat er nu nog 4 kleine zwaantjes over zijn. Tijd dus voor iets leukers, een update met plaatjes uit een grijs verleden, toen alles nog veel kleinschaliger was en er in ieder geval nog niet zoveel auto's waren. Overigens ben ik vandaag ook gebeld door iemand van L1. Blijkbaar wordt een nieuwe serie voorbereid, waar 1 vd geplande 6 delen over de steenfabriek in Milsbeek zal gaan met een zijdelings uitstapje naar het Genneperhuis. Deze uitzending is blijkbaar gepland voor begin oktober. Ik houd u op de hoogte. Veel plezier.

Het Genneps stadhuis wordt in 1902 gerestaureerd (tot zijn huidige vorm, afgezien dan van de uitbouw aaan de achterzijde van na de oorlog)
Mei 1951. De familie Reintjes van de Riesenbroek rijdt over de Picardie terug naar huis. Op de achtergrond zien we de Wagenstraat. De princessenbuurt moet nog gebouwd worden
Ook mei 1951. Dezelfde familie Reintjes van de Riesenbroek. (beide foto's via Henk)
Het Veerhuis aan de overzijde van de Maas in 1938
Een foto uit ca 1978 toen ik jeugdleider van Vitesse was. Deze foto is gemaakt op de Kellerberg (de oude speeltuin). Geen water, erbarmelijk veld en buren die de bal niet terug gaven. De jongens zullen nu tegen de 40 lopen. (andere leider was Gerrit Bindels)
Van deze foto weet ik de datum precies: 17 augustus 1979. Met een eresaluut vande pupillen van Vitesse. Helemaal links staat Huub Kroon
De splitsing Emmastraat-Middelweg rond 1920. Het pand op de splitsing met het typerende metselwerk werd véél later de schoenenzaak van vd Wiel. Na een turkse winkel schijnt er nu een soort cafetaria in te komen (?)
Nostalgisch plaatje uit de 60-er jaren. De luchroom met buitenterras bij de supermarkt van Jan Linders. Aan de overzijde van de Brugstraat zien we de toen gloednieuwe winkel van Supertex
Augustus 1950. Foto vanuit de Looi. Rechts zien we de kerktoren van Ottersum, helemaal links in de verte de torens van Gennep. Momenteel is het gehele tussenliggende terrein volgebouwd
De Emmastraat in 1940

Het gemeente-elftal rond 1960

 

Kruispunt Beugen waar de spoorlijn van Boxtel naar Gennep en die van Nijmegen naar Venlo elkaar kruisten. De NBDS lijn naar Gennep was eerst. Daarom is die beneden.
Na de oorlog startte de LTC in 1 vd oude loodsen van de trammaatschappij MBS (gebouw staat nu langs Brabantweg)
Deze kaart komt via Henk van de Romein. Hij is uit 1780. Het is een kopergravure zoals in die tijd gebruikelijk was. Als je de afmetingen van de diverse plaatsen op de kaart serieus zou nemen zou je bijna gaan denken (maar niet echt) dat Gennep te vergelijken zou zijn met Nijmegen of Kleef. ( :-) ). Op de afbeelding rechts dezelfde kaart met slechts het gedeelte rond Gennep. De kopergravure toont goed de situatie uit die tijd toen Gennep een soort enclave was in Gelders gebied.

Weet u nog?

Dat de rondweg werd aangelegd? Het is inmiddels alweer meer dan 30jr geleden. Bijna niet meer voor te stellen dat al dat verkeer vroeger dwars door Gennep kwam. Fons Keijsers heeft in die tijd een serie foto's gemaakt, waardoor wij nu een kort inkijkje in die tijd en in de aanleg hebben. Veel plezier. (ook onder specials)

"Jammer, maar dat was het dan,

Vitesse blijft ook volgend jaar in de 4e klasse", sprak Bertus van As door de speakers na de wedstrijd van Vitesse tegen Rood Wit uit Helmond. Vitesse had weliswaar met 1-0 gewonnen via een (moeizaam) door Wietse Jilissen benutte penalty na een kwartier in de 2e helft, maar dat was onvoldoende voor het uitwissen van de 3-1 nederlaag in de uitwedstrijd in Helmond van afgelopen zaterdag. Een korte impressie.

Vitesse-Rood Wit: 1-0 (28/5/07)

De Papierfabriek

ff een berichtje tussendoor. Zoals Drikus meldde in het gastenboek is de site over de historie van de Page inmiddels online. Karrevrachten foto's door de jaren heen. Ik heb de stie bij de links gezet. Maar nu eerst ook vanhier rechtstreeks: Papierfabriek

De Gennepermolen

De Gennepermolen is een begrip in Gennep. Daar aan de Niers bij de Niersbrug heeft eeuwenlang een watermolen gestaan en vanaf eind 19e eeuw vond er houtbewerking plaats. De Gennepermolen was een van de grootste werkgevers van Gennep. Het gebouw staat er nog en men probeert momenteel om weer een waterrad te laten plaatsen, zodat deze entree van Gennep met een stukje "authentieke historie" wordt opgesierd. Op deze site (link) staat al een foto van het personeel van de Gennepermolen in 1910, toen het houtbewerkingsbedrijf 12,5jr bestond. Frits van Kempen uit Dordrecht stuurde eenzelfde foto van het verzamelde personeel, maar dan van rond 1950. Een zestal namen zijn al bekend. Wellicht kunnen de kijkers helpen om meer namen te achterhalen. Veel plezier.

Het personeel van de Gennepermolen rond 1950
De namen die tot nu bekend zijn: 1: Toon Noij, 2: Tongeren, 3: Steinman, 4: Wim Steinman, 5: Fred Steinman, 6: Harrie van Kempen

Doen ze zó hun best...en dan dat....

Vanavond (27/5) om 5 voor tien liep ik over de Niersdijk en, heel vreemd, beneden passeerde een politieauto, achter Picamare langs. De chauffeur kreeg in de gaten dat ie niet verder kon en probeerde achteruit terug te rijden..... Het blijkt dat de agenten op klachten over overlast van auto's en rondhangende personen op de Martinushof wilden reageren. En aangezien ze niet helemaal bekend zijn, waren ze bij de Niersdijk beland met onderstaand gevolg. Je zult maar net 2 maanden je rijbewijs hebben. Ze hadden de takelwagen al gebeld. Hopelijk worden de grappen van collega's niet te ver doorgevoerd. Tenslotte beter zonder schade in een greppel dan met schade een ongeluk. (sorry voor de slechte kwaliteit van de foto's, maar het was al bijna donker)

Deken Huisman houdt binnenkort weer een tuinsale en vraagt om uw hulp, voor de tuinsale ofwel voor het museum Kijkjekerkkunst:

Hebt u op zolder of in kasten religieuze beelden en beeldjes, schilderijen, wijwaterbakjes of andere religieuze voorwerpen, bidprentjes of andere prentjes doelloos staan of liggen; dan zijn ze welkom - mits in goede staat -  voor ons museum "Kijk- je kerk- kunst" of voor de jaarlijkse tuin- sale. Bel dan even naar 511888 of 511848 of 511683.

Finaledag Vitessecup 2007

Een voetbal-update. En dan allereerst natuurlijk felicitaties voor Niels Fleuren, die met VVV via een 3-0 overwinning op RKC naar de eredivisie is gepromoveerd. Het is lang geleden dat een Gennepenaar (eentje die dit weekend abraham zag bij TVG) in de eredivisie speelde. Het zal druk worden in de Koel volgend seizoen. Maar de update gaat over de finale-dag van de Vitessecup 2007 op pinksterzondag. Ab en Frits delen stapels medailles uit. Veel plezier.

Vitessecup 2007, de finaledag

De koe, de Niers, de kano, de brandweer

Je ziet nog eens wat als je met je hond gaat wandelen. Vanochtend (27/5) om 11:00h.

Een koe was in de Niers gevallen en zat half vast in de bossages tegenover de vroegere uitlaat van de Page. Passanten belden de brandweer. Onderwijl probeerde een kano-vaarder die toevallig op de Niers was om de koe daar weg te krijgen en probeerde een stukje verder uit of de koe daar aan land zou kunnen. Maar daar was het erg modderig. De koe zwom even later zelf naar de Gennepse kant, waar de kanovaarder de koe richting een plek probeerde te dirigeren waar de koe op het land zou kunnen komen. De koe was blijkbaar niet erg gestresst want ze at onderweg rustig van de grassprieten op de Niersoever. Een paar honderd meter verder was een geschikte plek waar de koe misschien aan land zou kunnen, in de buurt van PicaMare. En het lukte. De koe, met veel gespetter aangemoedigd vanuit de kano klom zelf aan de kant en naar boven. De kanovaarder vervolgde zijn weg. Intussen was de brandweer gearriveerd (bij de vroegere uitlaat van de Page). De koe had het blijkbaar in de gaten en kuierde zelf over de dijk richting de brandweer.

Einde Dekenaat Gennep

8 september wordt gevierd dat deken Huisman 25jr deken van Gennep is. Dat is dan meteen het einde van het dekenaat Gennep. Er was weliswaar verwacht dat dhr deken in september zou stoppen, maar ook dat dan een nieuwe deken zou worden benoemd. Niet dus. Het dekenaat Gennep wordt samengevoegd met dat van Venray en de huidige deken van Venray, deken Smeets wordt deken van het nieuwe gecombineerde dekenaat. Voor de overgang denken ze 1 jr nodig te hebben. Een lange historie van dekenaat Gennep komt ten einde. En wie dan nieuwe parochiepriester wordt van de St Martinusparochie, maar ook de parochie St Norbertus? Dat wordt .....priester Huisman. Reden voor een overzicht van de geschiedenis van de Gennepse parochie en het dekenaat Gennep: Geschiedenis Dekenaat Gennep . En voor diegenen, die benieuwd zijn naar het resultaat van Vitesse, dat speelt om promotie naar de 3e klasse: helaas heeft Vitesse vanavond de uitwedstrijd in Helmond met 3-1 verloren van Rood Wit '62. As maandag. 2e pinksterdag begint om 14:30h in Gennep de thuiswedstrijd. Vitesse moet met tenminste 2-0 winnen om te kunnen promoveren. En bij de bouwactiviteiten zien we dat voor de schietbaan niet allen Roelofs actief is, maar dat ook de leden zelfwerkzaamheden verrichten.

Koning-schieten, Vitessecup, een oproep,

Vandaag was het koningschieten van het Martinusgilde. Dit vond plaats aan de Picardie. Via Piet Manders kreeg ik een foto van de nieuwe

koning Patrick Wolters samen met de nieuwe jeugdkoning Joey Hendriks: Ik heb een impressie gemaakt van het koning-schieten. Mariet Vissers werd overigens koningin. Op 16 juni is in de Witte Olifant de receptie ter ere van de nieuwe koning.

Verder was het vandaag de 1e dag van de Vitessecup 2007 op het sportpark van Vitesse. Ook dáárvan een impressie.

Overigens zijn de bouw-albums ook weer up to date, oa die van de schietbaan, waar Henk weer voor nieuwe foto's gezorgd heeft. En binnenkort volgt weer meer nieuws. Veel plezier.

Koningschieten 2007 van het Martinusgilde
1e dag van de Vitessecup 2007 op het sportpark van Vitesse "08

Nieuwe klassefoto's èn "een omgekeerde wereld.

Van mevrouw Diesfeldt heb ik een aantal nieuwe klassefoto's van de Norbert MAVO. De foto's heb ik tevens toegevoegd aan het album van de school. Hulp bij het vinden van de namen is zeer welkom, evenals natuurlijk nieuwe foto's van klassen, die we nog niet hebben. En verder zag ik vandaag een toch wel bijzondere activiteit, en waar anders dan bij dhr Deken. Normaal als je de rioolservice van Janssen uit Beugen zien, dan zitten ze ergens in de grond te wroeten of in een onwelriekende rioolput. Niet zo bij onze deken. Dáár zitten ze op het dak. De wegen van de Heer zijn ondoorgrondelijk, zullen we maar zeggen. Veel plezier.

1986-1987 Norbert Mavo
1987-1988 Norbert Mavo
1989-1990 Norbert Mavo
Norbert Mavo, jaar niet bekend
De "vreemde" riool-activiteiten bij de pastorie

Kinderrommelmarkt en braderie.

De braderie werd als vanouds geopend met de kinder-rommelmarkt op het Europaplein met de hulp van Jong Nederland. Om 7:00h zaten de eerste kinderen al. De broodjes, limonade, koffie en stoeltjes waren paraat voor een zit van enkele uren. Het was zonnig, erg druk en er werd levendig gehandeld. En vaak werd de winst meteen omgezet in dingen die de kids weer bij anderen gezien hadden. Er was zelfs een jarige job die voordat ie verjaardag ging vieren eerst in zijn standje op het Europaplein zat. En om 11:00h ging de jaarlijkse braderie van start. En ook de braderie had goed weer met aangename temperaturen. Tegen 4 uur begon het wat te druppelen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was dan ook gezellig druk en de terrasjes waren goed bezet. Erg geslaagd was het kindercircus op het Wilhelminaplein, waar de kinderen volop meededen aan het programma. En dan was er natuurlijk ook nog het optreden van Batucada, die hun 1e lustrum vierden, een nieuwe outfit en zelfs een samba-sanseres en nog wel een stralende danseres.. Er waren ineens opvallend veel fotografen (Karel voorop). Veel plezier.

De jarige Job op de kinder-rommelmarkt
De Samba-danseres van Batucada-Tropicana

Hete lucht, roofvogel, konijnen en elzen

Ik zag vanmiddag (za mi) plots een roofvogel boven Heijen. Volgens mij was het een buizerd, maar ik weet het niet 100% zeker. En vanavond kwam ineens een heel andere "vogel" over Gennep vliegen. Deze had wat meer hulpmiddelen nodig dan de roofvogel. Vanmiddag was het ook weer eens raak op de Brabantweg (op het viaduct voor de Maasbrug), dezelfde plek waar ik eens mijn auto total loss gereden heb toen ik vanaf Oeffelt kwam en een busje vanaf de rondweg zo de Brabantweg opreed. Er waren ook wel zéér bijzondere volleyballers actief op de Groes. Vraag me alleen af of het net voor die beestjes niet te hoog hing. En tenslotte: wellicht heeft u opgevangen dat "Floriade on tour" Gennep aangedaan heeft en dat een boom(pje) geplant is, een zwarte els. Heb het ding maar even op de foto gezet, dan weet u waar ie staat. Veel plezier.

De roofvogel (buizerd?) boven Heijen op zaterdagmiddag 19 mei

De hete lucht ballon die zaterdagavond rond 19:30h over kwam

Ziet u de bijzondere "volleyballers"?

 

Ongluk op de Brabantweg. Hopelijk liep het goed af voor betrokkenen
De zwarte els die door "Floriade on tour" in het Nierspark (alhoewel park?) gepoot is.

Het ongeluk herinnert me trouwens weer aan de suggestie, die ik 2 jaar geleden al gedaan heb om de verkeersveiligheid te verbeteren Zie schets. De geschetste rotonde heeft een groot aantal voordelen en zeker in combinatie met een 2e rotonde een stuk verder ter hoogte van de Stamelbergerdijk en een snelheidsverlaging op de rondweg. Voordelen: minder geluidsoverlast, géén landbouwverkeer meer door Gennep, fietsers hoeven auto's niet meer te kruisen, talud Brabantweg kan weg, ontsluitingsweg naar Moutstraat (waar ze willen gaan bouwen) wordt simpel mogelijk. De 2e rotonde een stukje verder dringt de hoeveelheid verkeer door Gennep (Spoorstraat, Brugstraat) omlaag en ontsluit de oude stadskern. Bovendien wordt de Maas weer makkelijk bereikbaar vanuit Gennep.

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

 

mortgage