De Tulakker

Een nieuwe bijzondere special en wel over de Tulakker (en haar direkte omgeving). Mede dankzij de foto's van Emile Goossens en zijn moeder mevr Goossens-Timmermans heb ik deze bijzondere special over de Tulakker door de eeuwen heen kunnen maken. De geschiedenis begint in 1732 en loopt tot de dag van vandaag. In de special staan een aantal bijzondere foto's uit het Gennepse. Veel plezier. De special is ook toegankelijk vanuit de overzichtspagina met specials.

Special over de Tulakker (deel 1) (klik op de foto links)

Sláápt de gemeenteraad van Gennep?????

Eerst die gemiste kans om een ècht centraal gelegen en gecombineerd multi-functioneel centrum te realiseren aan de Brugstraat door niet te vragen naar een behoorlijke onderbouwing dat dat niet mogelijk zou zijn. Want een onderbouwing was er niet en is er niet en is er ook nooit geweest. Slechts de ongemotiveerde uitspraak dat het niet mogelijk was (omdat men met iets anders bezig was). En dan nu met dat plan voor dat Bolwerk, waarvoor een karakteristiek stuk Gennep opgeofferd moet worden ten faveure van een projectontwikkelaar en een grootgrutter. Mensen moeten uit hun huis gezet worden en een van de oudste harmonieën van ons land moet uit hun eigen met zelfwerkzaamheid gerealiseerde repetitielokaal gezet worden. En wat vindt monumentenzorg daar nu van? Lees en huiver! (noot: onderstaande teksten komen uit een officiëel dokument van de gemeente zelf, namelijk het verslag van de voor-inspraak voor het Bolwerk)

En de reactie van de gemeente?

Niet haalbaar uit "technisch, financieel en functioneel" oogpunt???? Waaruit blijkt dat dan?? Dergelijk stellige uitspraken zijn alleen mogelijk als het daadwerkelijk (en goed) onderzocht is. En dan zou ik die onderzoeken weleens willen zien. Technisch niet uitvoerbaar klopt zeker niet. Dat kan ik beoordelen, want dat is mijn vak. Financieel niet haalbaar? Voor wie overigens, Nebuvast of de gemeente?. Laat die onderzoeken maar eens zien. Functioneel niet haalbaar? Leg eerst eens uit wat ze dáár nou weer mee bedoelen.

Deze week heeft de gemeente een aanvraag voor een sloopvergunning voor de Brug ingediend, waarschijnlijk vanuit de gedachte dat als het gebouw maar eenmaal weg is dat de rest dan ook wel door zal gaan. Pikken jullie dat?

Hebben wij niet eerst recht op een fatsoenlijke onderbouwing met alternatieven en keuze-afwegingen, alvorens een dergelijke definitieve stap gezet wordt???? En gemeenteraad........, bènt u er nog??

Misschien mag ik u een goed advies geven: laat nu eerst eens alle mogelijkheden en alternatieven met de voor- en nadelen op een rijtje zetten en niet uit de losse pols, maar grondig. (Dit is dus niet een enkelvoudig voorstel van 1 enkel projectontwikkelaar die zijn eigen agenda en winstoogmerken heeft) Pas daarna kunt u een afgewogen keuze voor welk voorstel dan ook maken. En laat u nooit in een hoek drukken door een partij. Tenslotte vertegenwoordigt u ons aller belang en probeert u dat (hopelijk) zo goed mogelijk te doen. Ik neem tenminste aan dat u ook de belangen van de direkt betrokkenen vertegenwoordigt en van diegenen die Gennep na aan het hart gaat. Voorwaarde is in ieder geval wel dat onherroepelijke stappen zoals de sloop van de Brug tenminste uitgesteld worden, totdat een betere afweging van de diverse mogelijkheden gemaakt kan worden.

Gennep op de film in 1920! De Spyker C4

Fons attenteerde me op een filmpje dat op tv te zien is geweest en inmiddels ook op internet. LINK In 1920 verbeterde de Spyker het wereldafstandsrecord voor auto's tot maar liefst 30.000km. Dat deden ze door het traject Nijmegen-Sittard ettelijke malen op en neer te rijden. En daarbij kwamen ze natuurlijk telkens door Gennep. Laat daar nu een film van gemaakt zijn. Voor zover ik weet zijn dit de oudste bewegende beelden van het Gennepse. Ik heb een stukje van die film op deze site gezet. De gehele film is te zien op eerder genoemde link van VPRO geschiedenis. Veel plezier. Klik voor het filmpje op onderstaande link. Het filmpke staat ook op de filmpagina.

1920. De Spyker C4 komt door Gennep

Alweer raak! Gymzaal Augustinus uitgebrand

Vanmiddag rond 13:30h (do 26 april) werd groot alarm gegeven voor een brand aan de Heijenseweg. De korpsen van Gennep, Mook en Limburg Noord werden opgeroepen vanwege een uitslaande brand. De zwarte rookwolken stegen boven Gennep uit en waren tot in Boxmeer goed te zien. Het bleek om de gymzaal van de Augustinusstichting te gaan. De vlammen sloegen uit het dak, maar de brand leek al snel behoorlijk onder controle, alhoewel het natuurlijk wel gevaarlijk is, een dergelijke brand midden in de dennebossen. En zeker als het zo droog is als nu. Geluk bij een ongeluk is, dat de zaal toch al gesloopt zou worden. En de oorzaak? Een korte impressie van Gennep.nu. Veel plezier.

Brand in de Molenstraat

In de nacht van zaterdag op zondag werden de bewoners ven de Molenstraat en de Pottenhoek opgeschrikt door een brand. Op het pleintje stond zondagochtend rond half een een auto in lichterlaaie. De gewaarschuwde brandweer bluste de brand, maar kon niet verhinderen dat de auto volledig uitbrandde en een dichtbij geparkeerd busjes ernstige schade opliep. De politie heeft de zaak in onderzoek. Mijn neef Yannick was snel ter plaatse en maakte de volgende reportage. Veel plezier (ook onder Gennep2007)

Gaten maken en gaten dichten

Bij PicaMare hebben ze vandaag aan de achterkant grote gaten gemaakt, zo te zien voor puien. Bij de schietbaan zijn ze begonnen met het leggen van de dakplaten (foto's van Henk). Updates van de meeste bouwactiviteiten staan weer online (zie de knop in de linker-kolom). En bij de Niers komen steeds meer families. De zwanen zijn nog bezig, maar een reiger kwam al op bezoek. Een andere gast was minder welkom. De roofvogel (volgens mij een buizerd) werd notabene weggejaagd door een kraai. Ik had helaas geen telelens bij me, maar het was hoe dan ook een mooi gezicht. Klein verjaagt groot. O ja: en nog 2 foto's van Henk zijn vlieguitje van afgelopen zondag. Veel plezier.

Het kraantje drukt het eerste metselwerk naar binnen. Vantevoren is het metselwerk ingezaagd
Bij de schietbaan wordt hier de eerste dakplaat gelegd (foto's van Henk)
We zien hier dat het werk snel vordert
Op de kikkerpoel in de Niersvallei is het druk. Pa of ma zwaan zit op het nest. De ander houdt de wacht. De ganzenfamilie achter de poel heeft al jongen.
Deze reiger is nog wat vroeg voor de kraamvisite. Even later maakt ie dat ie weg komt.
Want er is een roofvogel gesignaleerd. Maar de kraaien die in de populieren langs de Niers zitten, zijn ook niet van dit bezoek gediend. De buizerd wordt weggejaagd en vliegt schreeuwend weg. (vanwege lens helaas zeer matige foto)
Nog 1 vd foto's die Henk afgelopen zondag gemaakt heeft. We zien hier Gennep vanuit het zuiden. De gele plek midden rechts is het Pagepark.
Hoe mooi Gennep is zien we op dit zondags plaatje van de Markt vanuit de lucht.

Uit de lucht

Henk Jaspers heeft vandaag weer het luchtruim gekozen om een paar foto's van het Gennepse te maken. U ziet oa het de schietbaan die in aanbouw is. De titel van de update had dan ook kunnen zijn "poppetje gezien, kastje dicht", want het kastje van de schietbaan gaat aankomende week daadwerkelijk dicht als de dakplaten geplaatst worden. (foto's ook onder luchtfoto's + de bouw van de schietbaan) Veel plezier.

1e Communie Norbertusparochie (22 april)

Het was vandaag een heuglijke dag voor maar liefst 26 1e communiecantjes in Zuid. De Norbertuskerk puilde uit aan alle kanten. Ook mijn petekind Thijs-Jan deed zijn 1e communie. Een kort verslagje in beeld. De deken met zijn nieuwe "kudde", de muzikale hulde van Nève d'n diepvries, hoe het mis ging met de ballonnen Veel plezier.

Professor Jos Teunissen

Hoeveel hoogleraren of professoren komen er nu uit Gennep??? Dat zullen er niet bar veel zijn. Vrijdag 20 april hield mijn broer Jos zijn oratie. Professor doctor meester. Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht. En dat als gewone Gennepse jongen. Hij haalde er zelfs de landelijke pers mee: radio I, de Telegraaf, de Volkskrant en diverse internet-bronnen. Ik ben er natuurlijk hardstikke trots op. En dat mag Gennep óók zijn. Bovendien trekt hij ook nog eens van leer tegen de regelneverij, logheid en bureaucratie van de overheid. Hup Jos, zou ik zeggen, "biend ze de boks an". Bijna de hele familie was natuurlijk present in Heerlen. Een paar foto's van deze gebeurtenis.

Hierboven ziet u beelden van de oratie (in toga natuurlijk) die ging over het feit dat de overheid weliswaar de-regulering nastreeft, maar dat de praktijk betekent dat de rechtszekerheid voor de burger er niet bepaald op vooruit gaat, ofwel: van de regen in de drup. Daarna volgde de receptie met daarbij een gezinsfoto en een foto van de Teunissen kids en 2 plaatjes van het buffet met nog een aantal toespraken.

 

Helikopter op de Groes, BBQ op Maria Goretti en meer

Je ziet van alles als je zo rond loopt. Zelfs op een gewone donderdag 19 april. Barend van der Venne met zijn brandweer-spullen op het schoolplein van Maria Goretti. In de weer met een grote BBQ, òf is ie zieltjes aan het winnen voor de brandweer? Het is natuurlijk een demonstratie aan de kinderen hoe je met CO2 een brandje blust. En op de Groes zowaar een helikopter. Beetje kleiner dan normaal, maar vliegen deed ie wel. Bij de Niersdijk omsingelen de konijnen een poes; een man stapt in de Niers en een sering weet niet van wijken. Veel plezier. En binnenkort? Natuurlijk weer nieuwe updates en ook zijn er nieuwe specials in voorbereiding. Dus, blijf kijken.

De brandweer geeft een kleteine demonstratie aan de jeugd van Maria Goretti
Andere jongeren zijn op de Niersdijk aan het wandelen, terwijl aan de overzijde van de Niersweg kabel getrokken wordt.
Op de Groes heeft iemand deze grote lege plek ontdekt
om met zijn helikopter manoeuvres uit te voeren
Ziet u de poes helemaal rechts? Hij is bijna helemaal omsingeld door een stuk of 8 konijnen
Raadselachtig
Ondergaande zon in de Niers
Deze sering weet niet van opgeven. Geveld, maar toch in bloei.

Heien en dakplaten

Ze zijn aan het heien, dakplaten aan het leggen, of gaan dat doen. Her en der wordt driftig doorgebouwd, Pagepark, Achterdehoven, Picamare, tbv de Meander, voor Zowiezo, aan de stadswoningen (Zuidwal) en aan de appartementen bij de Kroon. De meeste albums zijn weer up to date. Henk stuurde als vanouds de foto's van de schietbaan, waar volgende week de betonnen dakplaten gelegd gaan worden, 2 dagen lang elke 10 minuten een dakplaat. De andere foto's heb ik meestal zelf gemaakt. Ik vroeg me trouwens wel af en zeker met de foto van Jong Nederland activiteiten met op de achtergrond de aanbouw voor Zowiezo: als de gemeente meer dan €600,000 aan het zaaltje voor Zowiezo uitgeeft en €350.000 aan Magic, wat zullen ze dan wel niet gaan uit spenderen voor Jong Nederland, die zich al sinds jaar en dag met de Gennepse jeugd bezig houdt en altijd paraat staat? Bij een beetje faire behandeling moet dat dan toch wel een errug hoog bedrag gaan worden.... l En verder: Henk stuurde nog een aantal oude foto's.

Jong Nederland activiteiten met op de achtergrond de nieuwbouw bij het Hökske
De wanden van de schietbaan staan inmiddels allemaal. Volgende week (24 en 25 april) gaat het dak erop. Poppetje gezien, kastje dicht.
Bij de split-level woningen aan de Zuidwal liggen de kanaalplaten van de 2e verdieping er inmiddels ook op
en bij de Kroon zijn ze nog steeds met het dak bezig.
De verdiepingsvloer van de nieuwbouw voor de Meander is afgelopen week ook gestort
En bij de oude micro-sporthal (PicaMare) zijn de sloopactiviteiten in volle gang.
Van Henk: optocht mei 1946 (hier in de Niersstraat)
optocht mei 1946
optocht mei 1946
optocht mei 1946
Piet Goossens 1946. Henk: " Tja toen was dat anders. 1pk en dan met 2 ton tegen de Niersbrug op"
Piet Goossens 1960 met zijn Opel Blitz
Henk: " Thei Hubers uit Groesbeek (eerder Hatert),in 1939 man van Marie van de'n Aalde Tol. Beroep was boer en tapper. Op deze foto een uitstapje met de Ottersumse boeren naar de haven van Rotterdam "
Henk: " Toon Lamers en Piet Goossens 1967. Toon had de bijnaam "Dikke Toon" (van Piet Lamers de wegkretser). Hij was bekend om zijn uitleg van wat er zoal in Gennep werd gedaan. En.. en... Ik zal ouw vertelle...."

1e Communie 2007 en Gennep on Wheels 2007

Vandaag, 15 april, was het weer "1e communie" in de Martinuskerk. Deken Huisman had zoals gewoonlijk weer "gezorgd" voor mooi weer, alhoewel ik moet zeggen dat ik de temperaturen wel wat overdreven vind voor half april. Na de mis werden de communicantjes zoals gebruikelijk opgehaald door de harmonie en ging het, na wat gemanoeuvreer door Gennep on Wheels naar het Mariakapelletje op de Groes. En ik heb natuurlijk ook een impressie van Gennep on Wheels van dit jaar. Veel plezier.

15 april 2007: 1e communie Martinusparochie
15 april 2007: Gennep on Wheels
Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

Thijs-Jan