Pasen 2007

De ganzen hebben al kleintjes, de zwaan is nog aan het broeden. De merel tussen de madeliefjes, families op pad, te voet en in een auto. Anderen zelfs in de lucht. De torens achter meidoornhagen. Kortom Pasen 2007. Schitterend weer en het wordt zelfs nog warmer. Een korte update. Veel plezier.

De zwaan is nog aan het broeden, terwijl de kleine ganzen al rond zwemmen, nauwkeurig in het oog gehouden door pa en ma . Waar de metgezel van de zwaan is weet ik niet. Heb hem (of haar (?) al in geen dagen gezien.
Pasen schijnt qua omzet voor de supermarkten steeds meer op Kerstmis beginnen te lijken. De vrachtwagens rijden dan ook af en aan, hetgeen regelmatig tot dit soort taferelen leidt.
Het zonnetje op 1e Paasdag doet velen besluiten tot een wandelingetje.
Of natuurlijk een tochtje door het hemelruim. Aan 1 of zelfs 2 van deze apparaten zijn we inmiddels al gewend. Op 1e Paasdag waren er zelfs wel 5.
En ook op 2e Paasdag trokken velen er op uit.
Motoren daveren over de rondweg. Deze fietsers maken daarentegen een stukje minder herrie.
Niersdal met Martinuskerk
De Maaskemp
De torens van stadhuis en NK Kerk vanaf de Stamelbergerdijk. Aan de meidoorns is nog te zien dat hier vroeger de Maaskemp begon.
Herkauwende koeien
Terwijl deze merel tussen de madeliefjes zijn kostje bij elkaar scharrelt.
Bij de gemeentewerf ligt het werk tijdens Pasen natuurijk stil. Ze hebben al een hele berg snippers gemaakt van de gerooide bomen
Stadswoningen aan de Zuidwal vorderen gestaag
Net als de bouw voor Meander tegenover de sporthal
Versleten karren en versleten toren
Tot na zevenen zijn de bouwvakkers afgelopen donderdag nog bezig geweest om de vloer van de Zowiezo zaal te storten. Wellicht hadden ze de 1e beton beter wat eerder op de donderdag kunnen storten (?)

Pasen 1975

Morgen is het weer Pasen. Mooie gelegenheid dus voor de foto's die Fons stuurde van het paaseieren rapen dat door de buurtvereniging Emma was georganiseerd. De trein was er niet meer, maar de Brabantweg was nog niet aangelegd. Een perfecte plaats derhalve voor deze buurtactiviteit. Op de achtergrond zien we nog Aurora, de spoorwegloods die na de oorlog eerst in gebruik was als noodkerk en later als drukkerij van Janssen Pers en we zien in de verte huizen in aanbouw (v Brederodestr/Kellerberg). Aan de Kellerberg lag toen nog het voetbalveld dat eerder dienst gedaan had als speeltuin en wéér daarvoor als voetbalveld van Vitesse (vóór ca 1933-1934). Veel plezier.

Paaseieren zoeken door de jeugd van buurtvereniging Emma, zo rond 1974-1975 thv waar nu het busstation is
Op deze luchtfoto ui 1978 zien we dat de Brabantweg inmiddels aangelegd is. Géén eieren meer zoeken daar dus. Met de pijl is het voetbalveld aan de Kellerberg aangegeven.
Waar Vitesse in 1922 kampioen werd. Op de achtergrond de heuvel, waar in later jaren nog eens de glijbaan was waar de jeugd van Gennep van af roetsjte in de 50/60-er jaren
Vitesse in actie rond 1922 op dat veld. Op de achtergrond zin we in de verte het station van Gennep.
Op het zelfde veld is deze opname gemaakt van de Martinus Sportvereniging. (rond 1925). Te herkennen is links bovenaan ook nog de spoorwegloods, zie we op de 1e 2 foto's van het eieren zoeken zagen.

Toch géén goud....

Vanmiddag (do 5 april 2007) ging wethouder Mariet Seegers de eerste officiële handelingen verrichten voor de bouw van het Zowiezo-lokaal bij het Hökske. Ik was nieuwsgierig wat er ging gebeuren, want tenslotte kosten deze bouw en verbouw een bedrag, waarvoor je méér dan 4 woningen kunt bouwen, en zó groot is het nu ook weer niet. Wie weet wat ze onder de grond gingen storten. Tenslotte moeten die kosten toch èrgens zitten, nietwaar? Een hele serie hoogwaardigheidsbekleders waren present en een trits fotografen en filmers legden de gebeurtenissen vast. Maar géén goud oid, het was toch gewone beton die uit de kubel kwam (en ook al kwam de beton, net zo min als de bouwers uit Gennep). Maar, kijk zelf....

De mixer stond rond 14:00h al te wachten, net als de bouwvakkers (kijk maar eens achter de kraan)
Tegen half drie klimt de kraandrijver eindelijk in de kraan
en verzamelen de hoogwaardigheidsbekleders zich op de bouwplaats. Mariet krijgt uitleg over wat ze moeten doen.
De camera's in de aanslag door professionals en leken
en daar gaat ie hoor.. Maar het is toch echt alleen maar beton. Desalniettemin weerklinkt het applaus. (opgelucht dat het Mariet is gelukt??)
Nog even kijken hoe de bouwvakkers het doen. En dan snel weer naar binnen bij het Hökske.
Lenteplaatje van de Ottersumse kerk
Tja. En deze bouwvakkers hadden niet zoveel bekijks, hier bij de Piramide.

Het was echt "technisch weer". Dat is weer, dat iedereen, die normaal binnen op kantoor ed zit en die maar even kan, probeert om buitenactiviteiten op te zoeken. Architekten bezoeken dan dus bij voorkeur de bouwwerken, toezichthouders en adviseurs idem dito. Binnenkort: leuke fotos van het paaseieren zoeken van rond 1974, welke ingestuurd zijn door Fons Keijsers.

Prins Hendrik, Joep, munten en actie

Volgende week wordt de crypte van de Martinuskerk weer geopend, nu met oa een tentoonstelling van en over de harmonie. 189 jaar oud! Je zal er maar om komen... Enfin. Het is natuurlijk een enerverende geschiedenis, die de harmonie heeft, met vele ups en downs. 1 vd zaken die boven water kwamen, waren herdenkingsmunten van veelal eind 40-er en begin 50-er jaren, uit Ottersum, Heijen, Oeffelt, Lottum, Sambeek, Uedem en ga zo maar door. De oudste munt dateerde uit 1920 (nog 6 jaar voor de grote watersnood dus) toen de harmonie een festival in Grave opluisterde waarbij Prins Hendrik aanwezig was. Het zou daarna volgens mij tot 1953 duren voordat de harmonie het Koninklijk Huis weer tegen kwam en dat was bij een bezoek van koningin Juliana aan Zonlichtheide. De Graafse munt (het is trouwens een joekel van een munt) had dus een inscriptie die aan de aanwezigheid van Hendrik herinnert. Ook andere munten waren opmerkelijk, zoals bv van de opening van de Maasbrug. Ook leuk was de herdenkingsmunt uit 1949 (Middelaar), waar de harmonie als 1e een uniformpet op had. Uniformen waren er toendertijd nog niet. Op de tentoonstelling in de crypte kunt u allerlei foto's, maar ook de uniformen, vaandels, instrumenten en andere stukken bezichtigen. En u kunt de harmonie ook steunen op weg naar de 200 jaar. Vanavond begint namelijk weer de jaarlijkse donateursactie. Verder heb ik van Henk weer een aantal foto's/scans gekregen, "nieuwe" ansichtkaarten van de Romein, maar ook een evacuatiefoto uit 1944 en van een NBDS rangeerloc. Veel plezier.

De herdenkingsmunt die in bezit is van de harmonie, dateert uit 1920 (!) en de inscriptie draagt ter herinnering aan de aanwezigheid van Prins Hendrik
De herinneringsmunt uit 1949 van het festival in Middelaar. Middelaar dat 4 jaar daarvoor nog totaal verwoest was (zie LINK of LINK ). Bijzonder was hier dat de Gennepse harmonie als eerste uniformpetten had (zie foto stukje verderop)
De statie-foto van de harmonie in Middelaar in 1949
En ook bij de Reünie van de NBDS trad de harmonie op en kreeg een herinneringsmunt. We zien hier de oud NBDS-ers samen met de harmonie in de tuin van de Tulakker
Ook in 1950 had de harmonie nog geen uniform, zoals blijkt uit deze foto van de Groes. De huizen op de achtergrond staan aan de Maasweg
Maar in 1953, bij het bezoek van koningin Julian, had men wel uniformen. (1e uniformen dateren geloof ik uit 1950)
Van Henk komt deze evacuatiefoto (oktober 1944). De foto is gemaakt op de Nijmeegseweg. Boven het hoofd van de mevrouw rechts zien we nog de toren van de oude Martinuskerk.
De rangeerloc van de Page met machinist Roosenboom en Joep. De foto is afkomstig van de kleinzoon van machinist Roosenboom (Jos Robbers). Henk heeft hem gescand.
De Emmastraat rond 1949. De huizen rechts stonden waar nu het parkeerterrein van Albert Heijn is. De foto is genomen in de richting van het stadhuis.
Molen de Reus (molenaar Coopmans) aan de Ottersumseweg (rond 1950)
(bewerkte) foto/ansichtkaart van de Zandstraat. De kaart dateert van voor 1912 (er is nog geen tram). Rechts zien we de toegang tot de Molenstraat met op de hoek 1 van de stads-waterpompen.
De Heijenseweg in de 20-er jaren van de vorige eeuw.
De Markt. Deze foto is van na 1912, want, alhoewel moeilijk, zijn de tramrails zichtbaar. Aan de gevel van de Kroon hangt ook het bordje tramhalte..
Kerkstraat in Milsbeek
Oorlogsschade het Hoekje op de hoek Niersweg-Niersstraat (Mooren). Nu zit de copyshop van Sjang er.
Rond 1950. Het hoekje, Mooren
Tramhalte de 3 Kronen.
De Zandstraat rond 1920. Rechts zien we nog net de uitbouw van (de vroegere bakkerij) Nillesen, die ook nu nog aanwezig is. Ik weet dat deze foto uit de 20-er moet stammen, want het H Hartbeeld bij de Kastanjeboom ontbreekt nog.
Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's