Pasen 1975

Morgen is het weer Pasen. Mooie gelegenheid dus voor de foto's die Fons stuurde van het paaseieren rapen dat door de buurtvereniging Emma was georganiseerd. De trein was er niet meer, maar de Brabantweg was nog niet aangelegd. Een perfecte plaats derhalve voor deze buurtactiviteit. Op de achtergrond zien we nog Aurora, de spoorwegloods die na de oorlog eerst in gebruik was als noodkerk en later als drukkerij van Janssen Pers en we zien in de verte huizen in aanbouw (v Brederodestr/Kellerberg). Aan de Kellerberg lag toen nog het voetbalveld dat eerder dienst gedaan had als speeltuin en wéér daarvoor als voetbalveld van Vitesse (vóór ca 1933-1934). Veel plezier.

Paaseieren zoeken door de jeugd van buurtvereniging Emma, zo rond 1974-1975 thv waar nu het busstation is
Op deze luchtfoto ui 1978 zien we dat de Brabantweg inmiddels aangelegd is. Géén eieren meer zoeken daar dus. Met de pijl is het voetbalveld aan de Kellerberg aangegeven.
Waar Vitesse in 1922 kampioen werd. Op de achtergrond de heuvel, waar in later jaren nog eens de glijbaan was waar de jeugd van Gennep van af roetsjte in de 50/60-er jaren
Vitesse in actie rond 1922 op dat veld. Op de achtergrond zin we in de verte het station van Gennep.
Op het zelfde veld is deze opname gemaakt van de Martinus Sportvereniging. (rond 1925). Te herkennen is links bovenaan ook nog de spoorwegloods, zie we op de 1e 2 foto's van het eieren zoeken zagen.

Toch géén goud....

Vanmiddag (do 5 april 2007) ging wethouder Mariet Seegers de eerste officiële handelingen verrichten voor de bouw van het Zowiezo-lokaal bij het Hökske. Ik was nieuwsgierig wat er ging gebeuren, want tenslotte kosten deze bouw en verbouw een bedrag, waarvoor je méér dan 4 woningen kunt bouwen, en zó groot is het nu ook weer niet. Wie weet wat ze onder de grond gingen storten. Tenslotte moeten die kosten toch èrgens zitten, nietwaar? Een hele serie hoogwaardigheidsbekleders waren present en een trits fotografen en filmers legden de gebeurtenissen vast. Maar géén goud oid, het was toch gewone beton die uit de kubel kwam (en ook al kwam de beton, net zo min als de bouwers uit Gennep). Maar, kijk zelf....

De mixer stond rond 14:00h al te wachten, net als de bouwvakkers (kijk maar eens achter de kraan)
Tegen half drie klimt de kraandrijver eindelijk in de kraan
en verzamelen de hoogwaardigheidsbekleders zich op de bouwplaats. Mariet krijgt uitleg over wat ze moeten doen.
De camera's in de aanslag door professionals en leken
en daar gaat ie hoor.. Maar het is toch echt alleen maar beton. Desalniettemin weerklinkt het applaus. (opgelucht dat het Mariet is gelukt??)
Nog even kijken hoe de bouwvakkers het doen. En dan snel weer naar binnen bij het Hökske.
Lenteplaatje van de Ottersumse kerk
Tja. En deze bouwvakkers hadden niet zoveel bekijks, hier bij de Piramide.

Het was echt "technisch weer". Dat is weer, dat iedereen, die normaal binnen op kantoor ed zit en die maar even kan, probeert om buitenactiviteiten op te zoeken. Architekten bezoeken dan dus bij voorkeur de bouwwerken, toezichthouders en adviseurs idem dito. Binnenkort: leuke fotos van het paaseieren zoeken van rond 1974, welke ingestuurd zijn door Fons Keijsers.

Prins Hendrik, Joep, munten en actie

Volgende week wordt de crypte van de Martinuskerk weer geopend, nu met oa een tentoonstelling van en over de harmonie. 189 jaar oud! Je zal er maar om komen... Enfin. Het is natuurlijk een enerverende geschiedenis, die de harmonie heeft, met vele ups en downs. 1 vd zaken die boven water kwamen, waren herdenkingsmunten van veelal eind 40-er en begin 50-er jaren, uit Ottersum, Heijen, Oeffelt, Lottum, Sambeek, Uedem en ga zo maar door. De oudste munt dateerde uit 1920 (nog 6 jaar voor de grote watersnood dus) toen de harmonie een festival in Grave opluisterde waarbij Prins Hendrik aanwezig was. Het zou daarna volgens mij tot 1953 duren voordat de harmonie het Koninklijk Huis weer tegen kwam en dat was bij een bezoek van koningin Juliana aan Zonlichtheide. De Graafse munt (het is trouwens een joekel van een munt) had dus een inscriptie die aan de aanwezigheid van Hendrik herinnert. Ook andere munten waren opmerkelijk, zoals bv van de opening van de Maasbrug. Ook leuk was de herdenkingsmunt uit 1949 (Middelaar), waar de harmonie als 1e een uniformpet op had. Uniformen waren er toendertijd nog niet. Op de tentoonstelling in de crypte kunt u allerlei foto's, maar ook de uniformen, vaandels, instrumenten en andere stukken bezichtigen. En u kunt de harmonie ook steunen op weg naar de 200 jaar. Vanavond begint namelijk weer de jaarlijkse donateursactie. Verder heb ik van Henk weer een aantal foto's/scans gekregen, "nieuwe" ansichtkaarten van de Romein, maar ook een evacuatiefoto uit 1944 en van een NBDS rangeerloc. Veel plezier.

De herdenkingsmunt die in bezit is van de harmonie, dateert uit 1920 (!) en de inscriptie draagt ter herinnering aan de aanwezigheid van Prins Hendrik
De herinneringsmunt uit 1949 van het festival in Middelaar. Middelaar dat 4 jaar daarvoor nog totaal verwoest was (zie LINK of LINK ). Bijzonder was hier dat de Gennepse harmonie als eerste uniformpetten had (zie foto stukje verderop)
De statie-foto van de harmonie in Middelaar in 1949
En ook bij de Reünie van de NBDS trad de harmonie op en kreeg een herinneringsmunt. We zien hier de oud NBDS-ers samen met de harmonie in de tuin van de Tulakker
Ook in 1950 had de harmonie nog geen uniform, zoals blijkt uit deze foto van de Groes. De huizen op de achtergrond staan aan de Maasweg
Maar in 1953, bij het bezoek van koningin Julian, had men wel uniformen. (1e uniformen dateren geloof ik uit 1950)
Van Henk komt deze evacuatiefoto (oktober 1944). De foto is gemaakt op de Nijmeegseweg. Boven het hoofd van de mevrouw rechts zien we nog de toren van de oude Martinuskerk.
De rangeerloc van de Page met machinist Roosenboom en Joep. De foto is afkomstig van de kleinzoon van machinist Roosenboom (Jos Robbers). Henk heeft hem gescand.
De Emmastraat rond 1949. De huizen rechts stonden waar nu het parkeerterrein van Albert Heijn is. De foto is genomen in de richting van het stadhuis.
Molen de Reus (molenaar Coopmans) aan de Ottersumseweg (rond 1950)
(bewerkte) foto/ansichtkaart van de Zandstraat. De kaart dateert van voor 1912 (er is nog geen tram). Rechts zien we de toegang tot de Molenstraat met op de hoek 1 van de stads-waterpompen.
De Heijenseweg in de 20-er jaren van de vorige eeuw.
De Markt. Deze foto is van na 1912, want, alhoewel moeilijk, zijn de tramrails zichtbaar. Aan de gevel van de Kroon hangt ook het bordje tramhalte..
Kerkstraat in Milsbeek
Oorlogsschade het Hoekje op de hoek Niersweg-Niersstraat (Mooren). Nu zit de copyshop van Sjang er.
Rond 1950. Het hoekje, Mooren
Tramhalte de 3 Kronen.
De Zandstraat rond 1920. Rechts zien we nog net de uitbouw van (de vroegere bakkerij) Nillesen, die ook nu nog aanwezig is. Ik weet dat deze foto uit de 20-er moet stammen, want het H Hartbeeld bij de Kastanjeboom ontbreekt nog.

Ik ben de 1.000.000 gepasseerd!

Gisteren was de 1 miljoenste keer dat een pagina van deze site geopend of gedownload werd. (als u op de vuurwerk-foto klikt, krijgt u het overzicht). "Helaas" was ik voor mijn werk in Canada en kon ik er dan ook op dat moment geen extra aandacht aan besteden. Maar ik ga gewoon door. Op naar de 2 miljoen zal ik maar zeggen. Alhoewel niet zoveel met Gennep te maken laat ik u toch wat plaatjes zien die ik van de week in Canada geschoten heb van oa. downtown Toronto met de CN tower en ook de Niagara watervallen tussen Lake Erie en Lake Ontario. En verder: Henk stuurde een aantal nieuwe foto's met de stand van zaken bij de schietbaan. Deze volgen binnenkort. En Diane Kroon stuurde de namen van een klassefoto van de Ratel van 1988. Deze is aan het betreffende album toegevoegd. Ook wist Arno Goossens de laatste nog ontbrekende naam van de klassefoto van de Ratel van 1976 te achterhalen. Tenslotte: ik werd afgelopen woensdag in Toronto gebeld door iemand van de Gelderlander over de Gennepse stadspoorten. Gelukkig had ik mijn telefoon uit staan, want het was daar toen 4 uur 's ochtends. De verslaggever heeft, zag ik, een reportage gemaakt in de Gelderlander van afgelopen donderdag, waar ook op gereageerd is in het gastenboek. Ik zal nog wat afbeeldingen van deze website laten zien met wat toelichting over het onderwerp. O ja, gastenboek. Ik ben het volledig eens met de reactie van 28 maart (een Gennepse uit Gennep 28-03-07 20:40:42). Veel plezier

Dit is de prent waar de plattegrond in de Gelderlander van afkomstig is. Het is een ets van rond 1660, waarschijnlijk van Merian. De ets voert terug op de belegering (en verovering) van het Genneperhuis door prins Frederik Hendrik in 1641. (80 jarige oorlog: 7 Provinciën tegen de Spanjaarden)
De gravure van de Nierspoort. De gravure is gemaakt in 1787 door Bulthuis. Dit gebouw stond tpv de weg thv de Gennepermolen.
Deze ets laat de omsingeling door Frederik Hendrik in de zomer van 1641 zien. De belegering en strijd duurde 7 weken. Toen kapituleerde kapitein Preston in het Genneperhuis. Op de ets zien we de aftocht van de Spanjaarden door de Maaskemp. De brug over de Niers tussen Ottersum en Gennep was een schipbrug in het kader van de belegering door de "Staatsen"
Deze gravure van Braun Hogenberg uit ca 1575 laat zien dat er echt toch maar 1 brug was en wel op dezelfde plek, waar deze ook nu nog ligt bij de Gennepermolen. Overigens kunen we ook hier de Nierspoort zien, achter die brug. Helemaal links zien we de windmolen, voorloper van de huidige windmolen de Reus aan de Ottersumseweg. Deze windmolen was gebouwd op 1 van de torens van voormalig slot Loonenstein.
Het Fairmont hotel in Toronto, waar ik 2 nachten verbleef.
Hier zien we het Fairmont hotel liggen, dat dateert uit begin van vorige eeuw.
Gedeelte van de sky-line van Toronto.
Deze foto is gemaakt vanuit de 28e verdieping van het Andrews business centre, waar ik een bespreking had. De hoge toren is de befaamde CN toren, hoogste gebouw van Toronto.
Straatbeeld van downtown Toronto.
1,5 uur rijden vanaf Toronto liggen de Niagara watervallen op de grens tussen Canada en de USA. Deze foto is gemaakt vanuit mijn hotelkamer op de 28e verdieping van het Hilton Fallsview hotel.
Een 2e foto vanuit mijn kamer. Het was nog erg vroeg. Daarom dus een wat donkere foto. De Niagara watervallen bestaan feitelijk uit 2 gedeelten. Hier zien we het (iets kleinere) 2e gedeelte. Achter de waterval ligt overigens Amerika.
Dezelfde waterval maar nu bij daglicht. Goed te zien is dat de winter nog maar amper over is. De Niagara watervallen liggen overigens tussen Lake Erie en lake Ontario die duidelijk een groot hoogteverschil hebben
De waterval die we ook op de 1e foto zagen. Dit gedeelte wordt ook wel de "horseshoe fall"genoemd (heeft ook duidelijk hoefijzer vorm).
Heel jammer is dat een stukje magnifieke natuur omringd wordt door beton, staal en glas. Je houdt het bijna niet voor mogelijk.
De kamer in het Hilton. Errug luxueus. Schijnt ook vaak voor honeymoons gebruikt te worden.
Elders in Canada is het gelukkig wat meer in de richting van wat je zou verwachten. En natuurlijk de typische Noord Amerikaans schoolbussen.
Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's